Afghaanse taliban trekken zich terug uit Kunduz

De taliban trekken zich terug uit de Afghaanse stad Kunduz. Dat laten ze zelf weten, enkele dagen nadat de regering had bekendgemaakt dat de regeringstroepen de stad opnieuw hadden veroverd op de taliban.
(Archieffoto)

De taliban laten weten dat ze zich terugtrekken om nog meer burgerslachtoffers te voorkomen. "Terugtrekken uit de stad en de overheidsgebouwen is in het belang van de jihadi's", luidt het in een verklaring. "Het doel was om burgerslachtoffers door luchtaanvallen te voorkomen en om op de lange termijn talibanslachtoffers en de verspilling van wapens en materieel te vermijden."

Kunduz was de afgelopen weken het decor van zware gevechten tussen de regeringstroepen en de taliban, die de stad op 28 september innamen. Het Afghaanse leger slaagde erin om alle belangrijke gebouwen opnieuw te veroveren op 1 oktober, maar de gevechten bleven duren. "Kunduz is nu vrij van talibanstrijders", zegt Qasim Jangalbagh, politiecommissaris in de noordelijke provincie Kunduz. "Een opruimingsactie is nog bezig in de buitenwijken van de stad".

In Kunduz werd onder meer het ziekenhuis van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zwaar onder vuur genomen door de Amerikaanse luchtmacht. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven, onder wie vooral medewerkers van Artsen zonder Grenzen.