Antwerpse Zoo krijgt "welkomstplein" en een serre voor okapi's

De Zoo van Antwerpen krijgt tegen het voorjaar van 2016 een volledig vernieuwd inkomplein, een serre voor de okapi's en twee grote buiteneilanden voor de mensapen. Het gaat om de volgende fase in een al enkele jaren lopend vernieuwingsproject dat teruggrijpt naar de oorspronkelijke monumentale stijl van de intussen 172 jaar oude dierentuin. Aan de fase hangt een prijskaartje van 15 miljoen euro.

De gebouwen en de tuin van de Antwerpse Zoo vormen samen een beschermd monument, dat in de twintigste eeuw flink van aanzicht veranderde. De voorbije jaren koos de directie ervoor om zoveel mogelijk gebouwen in de oorspronkelijke stijl te herstellen. Onder meer het zeehondenverblijf, vogelgebouw en aquarium kregen al een grondige facelift.

De relatief kleine ingang van de Zoo, aan het Koningin Astridplein, zal nu wat dieper in het domein geplaatst worden zodat er plaats vrijkomt voor een "welkomstplein", waar ook voorbijgangers toegang toe hebben. Ook de vier bekende leeuwenbeelden aan de ingang worden verplaatst. Aan het "welkomstplein" worden de marmeren trappen van het feestzalencomplex naast de dierentuin gerestaureerd en zullen er al flamingo's te bewonderen vallen.

De uitbreiding van het mensapenverblijf met buiteneilanden in regenwoudstijl brengt de dieren volgens de Zoo meer in hun natuurlijke habitat en tegelijkertijd toch dichter bij de bezoeker. De winterserre voor de okapi's draagt er dan weer toe bij dat 80 procent van de dieren in de Zoo ook bij slechte weersomstandigheden te zien moeten zijn.

Tot slot verjongt de Zoo de komende jaren het bomenbestand van de tuin, door oude en zieke exemplaren te rooien en er dubbel zoveel nieuwe in de plaats te planten. "De tuin is een typische landschapstuin in Franse stijl", zegt landschapsarchitect Benoît Fondu. "We willen de oorspronkelijke zichtlijnen herstellen."