Coca-Cola gaat 120 banen schrappen in bottelarij Zwijnaarde

Coca-Cola België gaat 75 miljoen euro investeren in de vernieuwing van zijn bottelarij in Zwijnaarde. Omdat de productie daardoor efficiënter wordt, zullen er tegen 2018 zowat 120 van de 438 jobs verdwijnen. Dat meldt "VTM Nieuws" en bevestigt woordvoerster Eva Lefevre.

Volgens Coca-Cola Enterprises, dat de producten van de Amerikaanse frisdrankgigant in België produceert en verkoopt, betekent de investering dat de activiteit in Gent "voor lange tijd verankerd blijft".

Concreet worden de verouderde productielijnen voor glazen flesjes en blikjes vervangen. Tegen 2018 wil het bedrijf van Gent "een state-of-the-art-productievestiging" maken. Maar dat zal dus jobs kosten en daarom werd de procedure-Renault met de bijhorende consultatie- en informatieronde opgestart. Het is niet duidelijk of er naakte ontslagen zullen vallen.

Coca-Cola is een belangrijke werkgever in ons land, met meer dan 2.400 werknemers verspreid over verschillende vestigingen. In Gent werken momenteel 438 mensen (279 in productie en 159 in distributie). De fabriek telt zeven productielijnen voor 12 merken en produceert en verdeelt jaarlijks zowat 261 miljoen liter drank. De vestiging bestaat al sinds 1968 en sinds 1984 wordt er Coca-Cola gebotteld. De laatste vijf jaar investeerde Coca-Cola al 9,5 miljoen euro in Gent.

ACV heeft "gemengde gevoelens"

ACV Voeding en Diensten reageert met gemengde gevoelens op de plannen. "Aan de ene kant is er nu zekerheid, na een lange periode van onzekerheid. Er doen immers al heel lang geruchten de ronde dat er 'iets' op til zou zijn", zegt secretaris Peter De Kreyger. "Aan de andere kant gaat het wel op een immense ingreep, er moeten toch echt wel heel veel mensen afvloeien en dat is natuurlijk heel erg."

De Kreyger wijst erop dat de procedure wet-Renault moet worden opgestart, en zegt dat de vakbonden tijdens de informatie- en consultatiefase "alle" informatie gaan opvragen. "We zullen ook alternatieven bekijken en waarborgen vragen. We gaan ook een goed sociaal plan proberen af te sluiten, binnen de wettelijke mogelijkheden."

Bourgeois betreurt banenverlies

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt alvast het verlies van 122 jobs. "Hij zal zo snel als mogelijk contact opnemen met het management van Coca-Cola in Zwijnaarde om verdere toelichting te krijgen over de beslissing", zegt het kabinet in een reactie.

Minister-president Bourgeois bracht vorige week tijdens een handelsmissie in Atlanta (VS) nog een bedrijfsbezoek aan de hoofdzetel van Coca-Cola. Het kabinet benadrukt echter dat The Coca Cola Company en de concessie-bottelarij van Coca-Cola in Zwijnaarde twee verschillende en autonome bedrijven zijn.