Frankrijk tekent deal met Saudi-Arabië voor 10 miljard

Frankrijk en Saudi-Arabië zullen voor tien miljard euro in elkaars economie investeren. In de Saudische hoofdstad Riyad hebben delegaties van beide landen daarvoor belangrijke contracten ondertekend. De Franse premier Manuel Valls looft de aangehaalde militaire en economische banden tussen Parijs en Riyad.

Tien miljard investeringen dus. Al nuanceert de Franse krant Le Figaro meteen: de contracten die vandaag effectief ondertekend werden zijn goed voor maar drie miljard.

Zo gaan de Saudi's twee miljard pompen in Franse projecten die zich focussen op hernieuwbare energie. Saudi-Arabië wil zijn economie dan ook diversifiëren, lees: minder afhankelijk maken van de export van olie.

Frankrijk gaat Saudi-Arabië ook helpen met het uitbouwen van een eigen netwerk van communicatie- en observatiesatellieten. Verder werd er ook gesproken over de verkoop van militaire helikopters en gezamenlijke militaire oefeningen.

De alliantie tussen Frankrijk en Saudi-Arabië is de laatste jaren versterkt. Zeker sinds de relaties tussen de Saudi's en de Verenigde Staten koeler werden, onder meer door het nucleaire akkoord met Iran. Ook Frankrijk onderhandelde daarin mee, maar verdedigde daarin de bezorgdheden van Riyad over een sterkere positie van Iran in de regio.

Meest gelezen