Franstalige steun voor Homans - Johanne Montay

In de politiek kan je toch nooit op vaste zekerheden rekenen. Na jaren ruzie over de omzendbrief-Peeters en over de taal van de stembrieven in de faciliteitengemeenten, hoor je vandaag een ex–FDF (nu MR) niet-benoemde burgemeester van Linkebeek zeggen dat hij in de toekomst stembrieven in het Nederlands zou sturen omdat hij de wet respecteert. Tja, de dingen veranderen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft een nieuwe Vlaamse burgemeester, lid van de oppositie, in Linkebeek benoemd: Eric De Bruycker. Damien Thiéry, de niet-benoemde burgemeester (MR, ex-FDF), vindt dat absoluut ondemocratisch. En verwijst hiervoor naar de Tweede Wereldoorlog. “De minister heeft een beslissing genomen die nooit gezien werd sinds WO II”, zei Damien Thiéry. Ah bon?

Godwin

In 1942, hebben de Nazi’s collaborateur Jan Grauls in Brussel benoemd… Ja, opnieuw een Godwinpunt gescoord. De wet van Godwin zegt dat als een online-discussie maar lang genoeg duurt, één van de deelnemers eindelijk een vergelijking met de nazi’s of Hitler zal maken. In de politiek gebeurt het ook vaak, en nog meer wanneer de ruzie over een N-VA beslissing gaat: als twee mensen ruziën, eindigt de discussie heel vaak met een referentie naar Hitler of de Nazi’s. Damien Thiéry zegt dat hij alleen de feiten vergelijkt, niet de geschiedenis, maar hij moet toch toegeven dat hij 2015 met 1942 vergelijkt. Geen toeval.

De MR steunt Thiéry als “enige legitieme burgemeester van Linkebeek”, maar vindt dit geen regeringszaak omdat het zich op het lokale vlak afspeelt. Geen ruzie daarvoor met N-VA. Voor de andere Franstalige partijen toont Charles Michel hier zijn zwakheid: Michel wordt gegijzeld door de N-VA. Quod erat demonstrandum.

Vrienden

Zijn alle Franstaligen het daarmee eens? Nee, er zijn zelf Franstaligen die minister Homans gelijk geven. Jawel. En zelf twee beroemde professoren grondwettelijk recht: Christian Behrendt (Universiteit van Luik) en Marc Uyttendaele (ULB), echtgenoot van Laurette Onkelinx (PS).

Uyttendaele zegt dat Thiéry erom gevraagd heeft en vindt dat de Franstalige politici aan geheugenverlies lijden. De beslissing van Homans is alleen maar het gevolg van de zesde staatshervorming die door de Franstaligen (behalve FDF) is goedgekeurd. Uyttendaele spreekt over intellectuele lafheid van de Franstalige politici. “Men heeft altijd zin om kwaad te spreken over minister Homans, maar hier past ze alleen het recht toe”. Eén vriend, één. Op dit punt, toch.

Behrendt werd door de beslissing van Homans ook niet verrast. Hij spreekt over een tamelijke “coherente beslissing”. Damien Thiéry heeft twee maal voor de Raad van State verloren. Een andere Franstalige (Yves Gequiere) heeft een benoeming tot burgemeester geweigerd. De minister moet wel iemand vinden, als de meerderheid constant opnieuw de naam van Damien Thiéry voorstelt. Twee vrienden, twee.

Goede soldaat

Maar de clou van dit verhaal moet nog komen. Damien Thiéry erkent nu dat de Raad van State duidelijk is en dat hij in de toekomst (als hij burgemeester zou zijn…) de stembrieven in het Nederlands zou sturen. "Nu is het duidelijk", zegt hij. Allez, alors… Geen derde vriend voor Liesbeth, maar toch iemand die nu belooft dat hij een goede soldaat zal zijn. Te laat, blijkbaar. Tout ça pour ça…

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.