Hiervoor staat de regering-Michel: geld

De regering Michel I kondigde zichzelf een jaar geleden aan als een sociaaleconomische herstelregering. En dat was er in de tweede beleidsverklaring van de premier ook aan te horen. De nadruk lag op economische groei, op werk en op de extra euro's die de hervormingen de schatkist en de bevolking zal opleveren.

Een toespraak van een president of premier in een word cloud gieten, levert niet alleen een visueel speeltje op, het schenkt ook een blik op de alomvattende boodschap van een toespraak. Zo'n woordenwolk licht namelijk de meest gebruikte woorden op, de woorden waarvan de spreker dus hoopt dat de toehoorders ze zeker gehoord zullen hebben.

Sociaal. Economisch. Werk. Fiscaal. Salaris. Groei. Euro's. Jobs. De regering Michel I kondigde zich een jaar geleden aan als een sociaaleconomische herstelregering en dat was er in de premier zijn tweede beleidsverklaring ook aan te horen.

Ja, Michel had het ook over de strijd tegen de klimaatsverandering, de energievoorziening, de hervorming van justitie en de NMBS, de strijd tegen terreur en de huidige vluchtelingencrisis. Maar bovenal benadrukte hij de sociaaleconomische hervormingskoers die zijn regering is ingeslagen.

De premier haalde de economische groei aan, prees met enige trots de sociaaleconomische hervormingen die zijn ploeg heeft doorgevoerd of zal doorvoeren, en die onder meer het creëren van bijkomende banen gemakkelijker moeten maken, had het over de fiscale maatregelen die onze economie moeten ondersteunen en wees op het hogere loonzakje voor de man en vrouw in de straat.

En dat is dus het verhaal dat Michel vanochtend het parlement en bij uitbreiding de hele bevolking wilde vertellen: onze sociaaleconomische maatregelen zorgen voor meer groei, meer werk, en een hoger salaris. Morgen is het aan de oppositie om daar een ander verhaal tegenover te zetten.