Italianen mogen geen sigaret meer opsteken in auto met kinderen

In Italië is een wetsvoorstel goedgekeurd dat roken in een wagen met kinderen of zwangere vrouwen verbiedt. Ook in ons land gingen al stemmen in die richting op, maar de politiek houdt voorlopig de boot af.

Roken is in Italië al langer aan banden gelegd. Sinds 2005 is een sigaret opsteken in een openbare ruimte, zoals restaurants of kantoren, verboden. Maar binnenkort moeten de Italianen zich ook in de auto koest houden: een sigaret opsteken in een auto waarin kinderen of zwangere vrouwen zitten, is vanaf Kerstmis taboe. Ook roken bij een ziekenhuis zal niet langer lukken.

Daarnaast wil de overheid rokers ook afschrikken met schokkende foto's en teksten, die 65 procent van een pakje sigaretten (of andere tabakswaren) moeten innemen. Wie tabak verkoopt aan een minderjarige, zal strenger worden gestraft.

Italië volgt daarmee het voorbeeld van andere Europese landen zoals Frankrijk, Engeland en Wales. Ook in enkele Amerikaanse staten en Canadese provincies en in Australië is al een dergelijk rookverbod van kracht. In België riepen de Nationale Coalitie tegen Tabak en de Stichting tegen Kanker al op om hun voorbeeld te volgen, maar de overheid lijkt voorlopig niet geneigd daarop in te gaan. "Dat wil niet zeggen dat we niet met die problematiek bezig zijn, maar je moet keuzes maken", klonk het onlangs op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).