Jennifer Lawrence klaagt seksisme aan in Hollywood

De Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence klaagt in een essay op het internet het seksisme aan in Hollywood. Hoewel ze volgens het zakenblad Forbes de best betaalde actrice ter wereld is, is ze er niet over te spreken dat ze een pak minder verdient dan haar mannelijke collega's. "Ik ben eroverheen om een lieve manier te zoeken om mijn mening te uiten", schrijft ze.

Het essay is gepubliceerd op lennyletter.com de website van actrice Lena Dunham. Lawrence ontdekte hoeveel meer haar mannelijke collega's verdienden via de gelekte e-mails van Sony. Vorig jaar in november werd het interne computersysteem van Sony gehackt en belandden alle e-mails op straat.

De media pikten onder meer de mailwisseling van Sonybaas Amy Pascal op waarin zwart op wit stond dat Jennifer Lawrence en haar medespeelster Amy Adams veel minder verdienden dan de mannelijke acteurs in de film "American hustle".

"Ik werd niet boos op Sony", schrijft Lawrence daarover. "Ik werd boos op mezelf. Ik had gefaald als onderhandelaar, omdat ik te snel opgaf."

"Moeilijk" of "verwend"

Ze zegt dat ze de deal sloot zonder echt te vechten. "Ik wou geliefd zijn en niet de stempel "moeilijk" of "verwend" krijgen", schrijft ze. "Op dat moment leek me dat een goed idee, totdat ik zag op het internet hoeveel de anderen verdienden. Ik realiseerde me dat geen enkele man waarmee ik samenwerkte er mee inzat om de stempel "moeilijk" of "verwend" te krijgen."

Ze beschrijft ook hoe ze als vrouw behandeld wordt in Hollywood. "Het enige wat ik elke dag zie en hoor zijn mannen die hun mening geven. Ik geef de mijne op exact dezelfde manier en je zou denken dat ik iets beledigends gezegd heb."

Meest gelezen