José Happart doorverwezen naar rechtbank in corruptiezaak

De raadkamer van Luik heeft PS-politicus José Happart doorverwezen naar de correctionele rechtbank in een zaak rond onregelmatigheden met overheidsopdrachten op de luchthaven van Bierset.

Happart zou als voorzitter van de raad van bestuur van de luchthaven zijn functie misbruikt hebben. Hij zou opdrachten aan ondernemers hebben toegekend in ruil voor verschillende privégunsten. Zelf heeft hij de aantijgingen altijd ontkend.

In totaal zijn 12 mensen doorverwezen naar naar de rechtbank in de zaak, onder wie ook Luc Partoune, de directeur-generaal van de luchthaven. Het gerecht verdenkt hem ervan dat hij goederen voor eigen gebruik met publieke middelen heeft gekocht.

De advocaat van Happart vocht alle aanklachten aan. Hij trok onder meer een expertenverslag in twijfel als subjectief en partijdig. Maar de raadkamer oordeelde dat de twijfels niet voldoende zijn om het rapport te klasseren en dat het bijgevolg aan de rechter is om zich ten gronde uit te spreken. Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk.

De advocaat van Happart laat voorts weten dat de kans groot is dat zijn cliënt in beroep gaat tegen de doorverwijzing.

José Happart verwierf bekendheid in de jaren 80 door de kwestie-Voeren. Met zijn partij "Retour à Liège" ijverde hij voor de aansluiting van het Limburgse Voeren bij de provincie Luik. De voorbije jaren kwam de PS-politicus verschillende keren in opspraak.