Koning Filip op staatsbezoek: "Polen is ons erg dierbaar"

"We zijn erg blij dat ons eerste staatsbezoek in Europa in Polen plaatsvindt, een land dat ons erg dierbaar is." Dat heeft koning Filip gezegd in het presidentieel paleis in de Poolse hoofdstad, Warschau.

"Dankzij de Poolse wortels van mijn vrouw heb ik het geluk om elke dag geconfronteerd te worden met deze mix van charme en vastberadenheid die jullie volk zo typeert", aldus de koning.

Filip haalde ook de historische banden tussen Polen en België aan. "Toen onze F-16's dit jaar voor de vierde keer in tien jaar deelnamen aan een bewakingsmissie in de Baltische landen en Polen, dan was dat een daad van solidariteit. Dat doet ons herinneren aan de divisie Maczek die mee deed aan de bevrijding van België tijdens de Tweede Wereldoorlog."

De koning bracht ook zijn bezoek aan Polen in 1990 in herinnering. "25 jaar na de val van de Muur en 10 jaar na de toetreding van Polen tot de Europese Unie heeft uw land veel obstakels overwonnen."