Marlon James wint Man Booker Prize

De Jamaicaanse auteur Marlon James heeft de Man Booker Prize gewonnen. Dat is de belangrijkste Britse prijs voor fictie. Hij krijgt de prijs voor zijn roman "A brief history of seven killings". De jury omschrijft het boek als het meest opwindende op de shortlist.
James Marlon kreeg de prijs van Camilla, hertogin van Cornwall.

James was de eerste Jamaicaanse auteur ooit die op de shortlist belandde. Hij krijgt een geldprijs van 50.000 Britse pond (67.000 euro).

Zijn roman "A brief history of seven killings" is geïnspireerd door de moordpoging op reggaezanger Bob Marley in de jaren 70. De 680 pagina's tellende roman zit volgens de jury vol verrassingen, geweld en scheldwoorden.

James schetst een beeld van de turbulente wereld van bendes en politiek in Jamaica. Meer dan 75 personages komen aan het woord. "Wat het lezen zo plezierig maakt, is dat je een pagina omdraait en niet zeker weet wie de volgende verteller zal zijn", vindt de jury. Maar de jury erkent ook dat er harde dingen inzitten die voor sommige lezers misschien te veel zullen zijn.

"Sommige mensen zeggen dat ze het winnende boek graag aan hun moeder cadeau doen, maar in dit geval kan dit een beetje moeilijk liggen", zegt juryvoorzitter Michael Wood. "Mijn eigen moeder zou niet voorbij de eerste pagina's geraakt zijn, omwille van het gevloek."

Vroeger ging de Man Booker Prize enkel naar auteurs uit het Britse Gemenebest of Ierland. Sinds twee jaar staat de prijs open voor alle auteurs die in het Engels schrijven ongeacht hun nationaliteit.