Moet suikertaks Maggie De Block beschadigen?

Regeringspartij Open VLD is niet tevreden over de "suikertaks" waarmee de regering het gebruik van frisdranken wil ontmoedigen. Coalitiepartners N-VA en CD&V zouden die suikertaks gebruikt hebben om de populaire Maggie De Block te beschadigen. De Block ontkent dat echter.

Het Laatste Nieuws is vandaag formeel: in liberale kringen leeft ongenoegen over de manier waarop de regering dit weekend de suikertaks op frisdranken heeft doorgedrukt, als onderdeel van het bredere akkoord over de taxshift.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zit erg verveeld met de suikertaks omdat die ook geheven gaat worden op frisdranken die geen suiker bevatten, zoals Cola Light en Cola Zero. 

Zelf zei De Block gisteren in dezelfde krant dat ze wou wachten met de suikertaks tot die een onderdeel werd van een algemeen plan om onze slechte eet- en drinkgewoonten te veranderen.

In het kader van de onderhandelingen binnen de regering werd De Block door de coalitiepartners N-VA en CD&V onder druk gezet om die suikertaks nu al in te voeren als onderdeel van de taxshift.

Volgens Het Nieuwsblad zou die taks over een jaar echter al vervangen worden door een andere maatregel die wel het onderscheid zou maken tussen frisdrank met suiker en die zonder.

Populaire "Maggie" ondergraven?

Hoe dan ook zien liberale kringen in de "ondoordacht en overhaast" ingevoerde suikertaks een poging van de N-VA en CD&V om de positie van minister De Block te ondergraven, aldus Het Laatste Nieuws die goede contacten heeft in Open VLD.

Maggie De Block blijft in de opiniepeilingen de meest populaire politicus ver voor N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open VLD wil uiteraard dat dat op de partij afstraalt van haar minister en vicevoorzitster. Dat zint niet iedereen en nogal wat Vlaamse liberalen dat de N-VA en CD&V De Block bewust een suikertaks hebben opgedrongen die duidelijk bedoeld was om de begroting te spekken om zo haar populariteit te ondermijnen.

Technisch zou het niet mogelijk zijn geweest om snel een onderscheid in te voeren tussen frisdrank met suiker en die zonder en bovendien zou dat de verantwoordelijkheid zijn van haar collega minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De suikertaks zal blijkbaar niet zo snel verteerd zijn in de regering-Michel.

"Ik voel mij niet beschadigd"

Minister De Block ontkent dat ze politiek beschadigd wordt. Het is toch niet te geloven dat regeringspartners belastingen zouden invoeren om elkaar vliegen af te vangen, heet het.

Wel had ze zelf liever gewacht met de invoering van een taks op ongezonde producten tot een volledig onderzoek was afgerond naar onze eet- en drinkgewoonten door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. In het kader van de belastingverlaging stelt die nieuwe suikertaks overigens niet veel voor, zegt De Block.

De minister zegt dat ze er ook geen probleem mee heeft dat de "suikertaks" ook geldt op light-producten. Dat zijn ook geen gezonde producten, zegt De Block -die zelf arts is- omdat die dan misschien geen of minder suiker bevatten, maar wel nog altijd andere ongezonde elementen zoals bepaalde zuren en het gebruik daarvan ook niet zonder negatieve gevolgen is.