Nederland "versobert" huisvesting en bijstand voor asielzoekers

De Nederlandse coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het eens geworden over maatregelen om de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning te "versoberen". Zo zullen deze mensen niet langer voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale woning, maar genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld een containerwoning of een verbouwd kantoorpand van de overheid. Ook de bijstand zal worden verminderd.

De noodopvang van vluchtelingen bezorgde de Nederlandse regering van Mark Rutte de voorbije weken al kopbrekens, getuige het protest in het dorpje Oranje. Maar er was ook bezorgdheid over de toekomst, als de asielaanvraag van deze mensen is goedgekeurd. Voortaan moet het dus allemaal wat "soberder", lees "minder luxueus".

Eenvoudige onderkomens

Asielzoekers zouden voortaan genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld een containerwoning of huisvesting in een verbouwd kantoorpand. Het is de bedoeling dat gemeenten de nieuwe eenvoudige onderkomens ter beschikking stellen. Verder komt er een collectieve ziektekostenregeling. De huur en ziektekostenregeling zouden worden verrekend via de bijstandsuitkering van de asielzoeker, die dus lager zal uitvallen.

De maatregelen zijn opvallend, omdat de PvdA het voorbije weekend nog zijn afkeer liet blijken voor minder sociale voorzieningen voor asielzoekers. De partij zei toen "een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling" af te wijzen.

Plaatsgebrek

Momenteel verblijven in de Nederlandse asielzoekerscentra 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moesten doorstromen naar een woning. Maar bij de gemeenten is er een gebrek aan sociale huurwoningen, waardoor de asielzoekers dan maar langer in het centrum bleven. Maar daardoor ontstond plaatsgebrek voor nieuwe vluchtelingen, die voorlopig ondergebracht werden in noodopvanglocaties. De komende zes maanden zouden nu zo'n 10.000 asielzoekers met een verblijfstatus moeten doorstromen.