Onderzoek naar verdwenen Bask in Antwerpen afgerond

Het Antwerpse gerecht heeft het onderzoek naar de verdwijning van een 23-jarige Bask afgerond. Volgens het parket zijn er geen aanwijzingen meer die nog kunnen worden onderzocht.

Hodei Egiluz Diaz verdween in de nacht van 19 op 20 oktober 2013 na een nachtje stappen in Antwerpen. Hoewel een deel van het verloop van die nacht gereconstrueerd is kunnen worden, is de jongeman nog steeds spoorloos.

Gisteren raakte al bekend dat het parket de drie personen voor de rechtbank wil brengen die ervan verdacht worden de jongeman die avond te hebben overvallen en één persoon die een daarbij gestolen gsm had overgenomen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat zij voorts iets met de verdwijning van Hodei te maken hebben. De overvallers riskeren - als de raadkamer op 22 oktober beslist dat ze voor de rechter moeten verschijnen - wel 1 tot 15 jaar cel voor diefstal onder meervoudige verzwarende omstandigheden.

Onderzoek kan heropend worden

Het laatste tijdstip waarop Hodei gezien is, blijft dus voorlopig die nacht rond 4.30 uur aan de Koolkaai. Het onderzoek, herhaalde opsporingsberichten via verschillende media en meer dan tien intensieve zoekacties in en rond onder meer de Schelde en de Antwerpse dokken met duikers, honden en een sonarboot leverden geen uitsluitsel op over wat er nadien precies met de jonge Bask gebeurd is.

"Er zijn geen opsporingsindicaties meer die we kunnen volgen, maar een onderzoek als dit kan natuurlijk nooit helemaal afgerond zijn", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé. "Bovendien zal de politie eventuele toekomstige, nuttige tips zeker nakijken en dan kan het onderzoek nog altijd heropend worden. De verjaringstermijn daarvoor is tien jaar."