Russische ambassade in Damascus beschoten met granaten

De Russische ambassade in Damascus is vanmorgen beschoten met twee artilleriegranaten. Net op dat ogenblik kwam er een manifestatie op gang om de Russen te bedanken voor hun bombardementen op tegenstanders van de Syrische president Bashar Al-Assad. Het is niet duidelijk of er schade is en of er slachtoffers zijn gevallen.
Aan de ambassade waren enkele honderden betogers samengekomen.

Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP sloegen de granaten in op het terrein van de ambassade, en veroorzaakten ze paniek bij de demonstranten.

Bij de betogers raakte volgens de journalist niemand gewond, en het Russische nieuwsagentschap Interfax citeert een diplomaat in de ambassade die zegt dat van het personeel niemand gewond is geraakt. Een Arabische correspondent van de BBC in Damascus meldt echter dat er wel enkele mensen gewond zijn geraakt.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die aanleunt bij de oppositie tegen Assad, zijn de raketten afgevuurd door islamitische rebellen vanuit posities rond de stad.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Russische ambassade in Damascus het doelwit is van beschietingen. Op 20 september, tien dagen voor Rusland begon met zijn bombardementen op Syrische rebellen, was er al een granaat afgevuurd op de ambassade, zonder schade aan te richten.

In mei viel er een dode toen mortiergranaten neerkwamen in de buurt van de ambassade, en in april raakten drie mensen gewond toen granaten insloegen op het terrein van de ambassade.

Moskou is een naaste bondgenoot van de Syrische president Bashar Al-Assad. Moskou levert het regime van Assad wapens en steunt het ook diplomatiek: het heeft al verschillende resoluties in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geblokkeerd die kritisch waren over Assad.

Op 1 oktober hebben de Russen een volgende stap gezet en voor het eerst doelwitten van Syrische rebellen in Syrië bestookt vanuit de lucht. Het Kremlin zegt dat de aanvallen gericht zijn tegen IS en andere islamitische groepen, maar de Verenigde Staten zeggen dat ook andere, meer gematigde, groepen bestookt werden. Dankzij de Russische bombardementen, die gecoördineerd worden met het Syrische leger, heeft het Syrische leger verloren terrein kunnen terugwinnen.

Het is om de Russen te bedanken voor die luchtaanvallen dat vanmorgen een 300-tal mensen zich verzameld hadden bij de ambassade met Russische en Syrische vlaggen, en portretten van president Assad en Vladimir Poetin.