Russische wapenfabrikant wijst naar Oekraïne voor MH17-ramp

Vlucht MH17 werd neergeschoten vanuit gebied dat door het Oekraïense leger werd gecontroleerd. Dat heeft de topman van de Russische wapenfabrikant Almaz-Antey gezegd. Nog volgens de topman kloppen de conclusies van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid niet. Volgens die raad kwam de raket die MH17 neerhaalde, uit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne.

Wapenfabrikant Almaz-Antey presenteerde vanochtend de resultaten van zijn eigen onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Daaruit zou blijken dat de Boeiing 777 van Malaysia Airlines werd neergeschoten bij de plaats Zarosjenskoje, een gebied dat destijds gecontroleerd werd door het Oekraïense leger. 

Als dat met een Boek-raket is geweest, dan moet die raket van het type 9M38 zijn geweest, aldus topman Ian Novikov. Type 9M38 is een oud type raket dat door de Sovjet-Unie werd geproduceerd en het is het Oekraïense leger dat dat soort afweergeschut heeft, zegt Novikov.

Voor het onderzoek heeft Almaz-Antey vliegtuigdelen beschoten met een Boek-raket. De fabrikant wilde zo zien waar de raketdelen in het vliegtuig hebben ingeslagen. Uit die reconstructie kon de wapenfabrikant naar eigen zeggen vaststellen dat het onmogelijk was dat de raket werd afgevuurd vanaf de plaats Snezjnoje (dat destijds gecontroleerd was door de pro-Russische rebellen nvdr.). De raketdelen hadden dan namelijk nooit de motor en linkervleugel kunnen raken.

Kortom: een eventuele rol van Rusland wordt door de wapenfabrikant uitgesloten.

Dat staat dan tegenover de bevindingen van een internationaal onderzoek onder leiding van de Dutch Safety Board (DSB) die vanmiddag zijn bekendgemaakt. Die onderzoekers stellen dat de raket die MH17 heeft neergehaald, werd afgevuurd vanuit gebied in het oosten van Oekraïne dat door pro-Russische rebellen wordt gecontroleerd.

Onderzoeksraad voor de Veiligheid

De conclusies van de wapenfabrikant spreken de conclusies van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid tegen, aldus Novikov. Wat die conclusies zijn, zei Novikov er niet bij. Het is ook pas vanmiddag dat de Onderzoeksraad zijn resultaten presenteert. 

Verschillende media berichten echter nu al over de resultaten van de Onderzoeksraad. De conclusie daar zou zijn dat er een Boek-raket werd afgeschoten uit de regio van Snizjnoje (toen gebied van de pro-Russische rebellen nvdr.). De Onderzoeksraad zou dan ook uitgaan van een Russische Boek-raket. Over de expliciete schuldvraag zal de raad zich vanmiddag echter niet uitspreken.