SABMiller aanvaardt overnamebod van 96 miljard door AB InBev

Er is een principeakkoord over de overname van SABMiller door AB InBev. Dat heeft SABMiller aangekondigd. AB InBev betaalt 44 pond (59,4 euro) per aandeel van SABMiller. De overname hing al lang in de lucht, maar eerdere biedingen werden afgewezen door de Zuid-Afrikaans-Amerikaanse bierbrouwer.

Ab InBev bracht gisteren voor de vierde keer een bod uit op de Zuid-Afrikaans-Amerikaanse bierbrouwer. Het eerste bod bedroeg ongeveer 38 pond per aandeel.

Nu is dat dus 44 pond. Dat is een premie van bijna 50 procent bovenop de koers van 14 september, de laatste dag voor de toenadering van AB InBev bekend raakte. Het overnamebod zou SABMiller, de brouwer van onder meer Grolsch, Peroni en Miller, waarderen op zowat 96 miljard euro.

Superbrouwer

Door het principeakkoord zal de grootste bierbrouwer ter wereld nu de op één na grootste overnemen. Een superbrouwer is dus in de maak, die 30 procent van de biermarkt in handen zal hebben. AB InBev zal door de overname nu ook in Afrika een sterke rol kunnen spelen.

Het wordt echter uitkijken of het nieuwe bedrijf al zijn activiteiten zal kunnen behouden. Mogelijk zal het in de Verenigde Staten en in China door de concurrentiewaakhonden verplicht worden om een aantal activiteiten van de hand te doen. Ook in het verleden deed AB InBev dat al.

Of de overname ook gevolgen zal hebben voor het hoofdkwartier van AB InBev, dat nu in Leuven staat, is nog niet duidelijk. SABMiller is gevestigd in Londen.