Uberpop na woensdag opgeschort in Brussel

Uberpop, de meest populaire dienst van het Amerikaanse bedrijf Uber, zal in Brussel vanaf woensdag om 23.59 uur opgeschort worden. Dat heeft Mark McGann, de verantwoordelijke voor Europa, laten weten.

De rechtbank van koophandel in Brussel oordeelde op 24 september dat Uber inbreuk pleegde op de eerlijke handelspraktijken door toe te laten dat haar chauffeurs betaald personenvervoer uitvoeren terwijl ze niet over vergunningen beschikken. De rechtbank verklaarde Uberpop onwettig en bepaalde dat het bedrijf zich binnen de 21 dagen in regel moest stellen met de Brusselse wetgeving op straffe van een dwangsom van 10.000 euro.

"We hebben besloten om onze dienst Uberpop stop te zetten. Tijdelijk, want we gaan tegen de beslissing in beroep", reageert Filip Nuytemans, manager van Uber België. UberX, dat met professionele bestuurders mét vergunning werkt maar ook veel kleinschaliger is, gaat volgens Nuytemans wel door. Het is ook de bedoeling om dat platform, dat momenteel nog maar enkele tientallen bestuurders heeft, verder uit te bouwen.

Taxisector nog niet tevreden

Dat is echter niet naar de zin van de taxisector. Volgens Pierre Steenberghen van de taxifederatie GTL is ook UberX niet transparant: het bevordert mobiliteit noch tewerkstelling omdat het werk overneemt van taxi's zonder als dusdanig gereguleerd te zijn.

"We willen een 'level playing field': dezelfde regels voor iedereen die dezelfde diensten aanbiedt", aldus Steenberghen, die van oordeel is dat er nu al genoeg taxi's zijn. "Alleen in piekuren kan men een andere indruk hebben want dan wil iedereen op hetzelfde moment een taxi. Maar op andere uren hebben de taxi's minder werk. Ga je dan nog meer taxi's toevoegen? Dan is de taxi niet meer leefbaar."

Rudi Vervoort wil niet opnieuw overleggen

Uber kondigde de stopzetting aan in een open brief aan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Die lijkt voorlopig niet te zullen ingaan op het verzoek van het bedrijf om samen te zitten. "We hebben enkele maanden geleden al van gedachten gewisseld met Uber", laat hij via zijn woordvoerster weten. "Voor de rest werken we aan een modernisering van de taxisector en een actualisering van de ordonnantie voor bezoldigd vervoer van personen in Brussel. In dit kader lopen politieke discussies binnen de Brusselse regering."

Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) bevestigt dat de Brusselse regering werkt aan een nieuw algemeen wetgevend kader ingevolge de evoluties in de sector. "De bedoeling is om het wetgevend kader tegen het einde van het jaar te laten goedkeuren door de Brusselse regering", voegt hij eraan toe.