Vannacht gaan vijf Democraten in debat in de VS

Liefhebbers van presidentiële debatten kunnen vanavond terecht op de Amerikaanse media. Vannacht geven de vijf presidentskandidaten van de Democratische partij elkaar daar partij en het wordt vooral uitkijken naar Hillary Clinton.

Tot nu toe stond de campagne vooral in het teken van de strijd bij de Republikeinen, waar bijna twintig mensen zich geroepen voelen om in het Witte Huis te gaan wonen. Het toneel bij de Republikeinen wordt echter vooral gedomineerd door de turbulente zakenman Donald Trump en zijn omstreden uitspraken.

Anders dan bij de Republikeinen hebben de Democraten echter geen stadion nodig om hun kandidaten te laten debatteren. Aan deze kant van het spectrum wordt de show vooral gedomineerd door Hillary Clinton, voormalig "First Lady", gewezen senator en ex-minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama.

De zender CNN plaatst Hillary Clinton dan ook in het centrum van het podium, met naast haar haar belangrijkste uitdager Bernie Sanders, Martin O'Malley, Jim Webb en Lincoln Chafee.

CNN heeft ook huidig vicepresident Joe Biden uitgenodigd, maar de kans is klein dat die komt opdagen. Biden heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar wordt in de media en in de politiek daartoe steeds meer aangezet. Mocht Biden dat wel doen, zou hij de Hillary-show bij de Democraten volgens de peilingen ernstig kunnen schaden.

Een Democratisch socialist?

Hillary Clinton ligt in de peilingen nog mijlenver voor op de andere Democraten en kan rekenen op een erg goed geoliede partijmachine en een vette oorlogskas. Volgens de peilingen staat zowat 40 tot 50% van de Democraten achter Clinton.

Toch doet de linkse en "on-Amerikaanse" senator voor Vermont Bernie Sanders het steeds beter in die peilingen en dat schommelt zelfs tussen de 27 en de 28%, waardoor hij voorlopig de enige Democraat is die in het spoor van Clinton lijkt te kunnen blijven.

Sanders noemt zichzelf een "Democratisch socialist" en is voorstander van een erg gul sociaal model zoals in de Scandinavische landen. Zijn broer Larry Sanders is overigens politicus voor de Green Party in Groot-Brittannië. De thuisstaat Vermont in het noordoosten van de VS heeft doorgaans een voor de VS erg links en eigengereid imago. Vannacht krijgt Sanders de kans om zijn boodschap voor miljoenen Amerikanen te verkondigen.