Vlaams-Brusselse media grondig door elkaar geschud

De vzw Vlaams-Brusselse media, bekend van de merken TV Brussel, Agenda, Brusselnieuws.be, FM Brussel en Brussel Deze Week, heeft haar toekomstplan voorgesteld op een persconferentie. Gisteren raakte al bekend dat er vanaf volgend jaar één centrale redactie komt die materiaal zal aanleveren aan online, tv, radio en één stadsmagazine onder de merknaam Bruzz. Nu zijn er meer details bekend.
Jeroen Roppe en Marc Michils

Marc Michils, de voorzitter van de raad van bestuur en Jeroen Roppe, de algemene hoofdredacteur van Vlaams-Brusselse Media deden op een persconferentie in Flagey hun toekomstvisie uit de doeken. 

Op aansturen van minister van Media Sven Gatz kwam er niet alleen een juridische, maar ook een operationele fusie tussen de verschillende Vlaams-Brusselse media. Een eerste poging, waarbij de radiozender FM Brussel zou verdwijnen, stuitte op protest bij de medewerkers. Daarna kreeg Jeroen Roppe de opdracht om een toekomstplan uit te werken samen met de redactie.

In die nieuwe organisatiestructuur wordt de redactie grondig door elkaar geschud. Er komt één centrale online redactie, die materiaal zal aanleveren voor tv, radio en een nieuw stadsmagazine dat Brussel Deze Week en Agenda zal vervangen. Alle media krijgen de merknaam Bruzz. De vernieuwingsoperatie zou ingevoerd worden in april of mei volgend jaar.

De groep zal haar samenwerking met de VRT versterken. Er komen meer opleidingsmogelijkheden bij de openbare omroep voor het personeel van Bruzz, en beide mediagroepen gaan content uitwisselen. De VRT moet ook helpen om internationale ontwikkelingen in het medialandschap op te volgen.

De nieuwe structuur krijgt een innovatieverantwoordelijke, wil nadrukkelijker aanwezig zijn op sociale media en er komt een app.

Personeelsbestand wordt uitgedund, maar geen ontslagen

TV Brussel komt met een dagelijks programma van 20 minuten en zal focussen op beleving en "street credibility". Het stadsmagazine moet spraakmakende kwaliteitsjournalistiek brengen en deze dossierfunctie combineren met de kalenderfunctie die nu nog in Agenda is terug te vinden. In alle kanalen krijgt de meertaligheid Nederlands-Frans-Engels een belangrijkere rol.

Op de persconferentie kwam ook de budgettaire toestand van de groep ter sprake. De Vlaams-Brusselse Media kunnen verder in het huidige kader, maar hebben de afgelopen maanden besparingen op de sporen gezet om investeringen mogelijk te maken. Zo is onder meer het personeelsbestand uitgedund van 70 naar 64 medewerkers.

"We moeten niemand ontslaan, en er komt ook geen aanwervingsstop, zoals eerder verkeerd is gemeld", verduidelijkte Michils. Ook de verhouding subsidies (8,5 miljoen) en reclame-inkomsten (1-1,5 miljoen) kan gehandhaafd blijven.