Vlaams ambtenarenmagazine 13 verschijnt vanaf 2016 niet meer op papier

Het Vlaamse ambtenarenmagazine 13 verschijnt vanaf volgend jaar enkel nog digitaal en dus niet meer op papier. "Alles moet radicaal digitaal in de Vlaamse overheid en ook 13 stapt mee in die trein", zo staat te lezen in het voorlaatste nummer van het blad. De redactie heeft bedenkingen bij de keuze. "Maar we zouden geen goede ambtenaren zijn als we niet zouden uitvoeren wat de politiek ons vraagt", schrijft hoofdredacteur Leen De Dycker in haar editoriaal.

De Vlaamse overheid heeft haar mond vol van digitalisering en kiest met het project "Vlaanderen Radicaal Digitaal" resoluut voor het digitaliseren van haar werking en dienstverlening. Die keuze voor digitalisering heeft ook een impact op de interne communicatie en op publicaties vanuit de Vlaamse overheid. Eerder moest onderwijstijdschrift Klasse al haar papieren publicaties grotendeels terugschroeven, nu verdwijnt het Vlaamse ambtenarenmagazine 13 op papier.

Concreet zal het driemaandelijkse ambtenarenblad vanaf 2016 enkel nog digitaal verschijnen. Het is de bedoeling om het magazine om te vormen tot een "volwaardige nieuwssite" met dagelijks nieuws over en vanuit de Vlaamse overheid. Er komt ook een nieuwsbrief via mail, met een wekelijks of maandelijks overzicht van het belangrijkste nieuws.

De redactie wil graag nog een stapje verder gaan en "het onderste uit de digitale kan halen". "We dromen van een online platform waar collega's hun eigen verhalen met elkaar kunnen delen en van een nieuw intranet waar u met collega's uit de hele Vlaamse overheid kunt verbinden. 2016 belooft een jaar vol vernieuwing te worden", staat in het meest recente nummer.