Vlaamse filmwereld op de rode loper op opening Film Fest Gent

Het 42e Film Fest Gent is vanavond van start gegaan met de openingsfilm "D'Ardennen". Zowat iedereen die iets te betekenen heeft op het vlak van film in Vlaanderen troepte samen op de rode loper voor dit feestelijke evenement. Veel aandacht ging naar de cast van de openingsfilm met Veerle Baetens, Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Peter Van Den Begin, Sam Louwyck en Viviane De Muynck.

"D'Ardennen" is de eerste langspeelfilm van Robin Pront. Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van Jeroen Perceval en gaat over een venijnige broederstrijd. Volgens onze filmjournalist Ward Verrijcken is het de beste Vlaamse film sinds "Rundskop". Zowat drieduizend genodigden krijgen "D'Ardennen" vandaag in première te zien.

Regisseur Robin Pront is daar erg blij mee. "Het filmfestival van Gent heeft een bepaalde grandeur. Vroeger raakte ik nooit binnen als gast en nu mag ik het festival openen. Dat is super."

Ook de Britse regisseur Alan Parker (foto) maakte zijn opwachting op de rode loper. Hij is dit jaar de juryvoorzitter van de filmcompetitie op het festival. Parker kreeg gezelschap van juryleden Caroline Strubbe en Boyd van Hoeij.

Tot slot waren ook heel wat politici present, zoals Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Colin Farell stelt nieuwste film voor

De komende tien dagen worden op verschillende festivallocaties 111 films getoond. De focus ligt op "British cinema". Film Fest Gent verwelkomt nog meer buitenlandse gasten. Zo wordt morgen de Canadese acteur Christopher Plummer in de bloemetjes gezet en stelt de Ierse acteur Colin Farell zijn nieuwste film "The Lobster" voor, die overigens ook aan de competitie deelneemt.

Verder komt "True Blood"-vampier Alexander Skarsgard naar Gent en ook de internationaal gewaardeerde regisseurs Hirokazu en Kooreeda, Yorgos Lanthimos en Pablo Larrain zijn van de partij.