Vlaanderen wil deel van opbrengst suikertaks

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V ) wil dat een deel van de opbrengst van de suikertaks op frisdranken in de toekomst ook naar het Vlaamse gezondheidsbeleid zou gaan. Vlaanderen is namelijk bevoegd voor gezondheidspreventie en Vandeurzen wil het geld gebruiken om extra campagnes te financieren.

Die extra campagnes moeten mensen aanzetten om gezonde dranken te kopen. "Wij moeten kijken hoe wij de Vlamingen kunnen aanzetten tot een gezonde levensstijl", aldus Vandeurzen. "Als daar fiscale maatregelen in thuishoren -en federaal is toch aangegeven dat men daar de deur voor wil openen-, dan moet je die flankeren met campagnes en voorlichting. Dat is iets voor Vlaanderen en ik hoop dat een stukje van de fiscale opbrengst daarvoor kan worden ingezet."

Volgens Het Nieuwsblad deelt de federale regering de visie van Vandeurzen niet. "Campagnes zijn nu niet aan de orde", aldus de federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in de krant.