We beleefden de koudste middenoktoberdag in ruim 100 jaar

Om 14 uur was het in Ukkel 5,4 graden "warm". Uitzonderlijk koud, want gemiddeld mogen we ons deze tijd van het jaar aan 16 graden verwarmen. Al is dit geen voorbode voor een horrorwinter, relativeert weerman Frank Deboosere.

Wie vandaag met zijn fiets naar het werk vertrok of de hond uitliet, heeft het gevoeld: het is erg koud. "We kunnen stellen dat we een van de koudste dagen voor midden oktober meemaken van de afgelopen 100 jaar. Deze 13e oktober is zo ongeveer de koudste die er is geweest sinds 1901", aldus Deboosere.

Een combinatie van factoren maakt dat het zo ongewoon koud is voor midden oktober. "De lucht die we binnenkrijgen, komt uit het noorden/noordoosten. Die zeer koude lucht zat een paar dagen geleden nog boven Lapland. Bovendien kregen we in het binnenland vandaag geen zon", legt de weerman uit.

En dus bleven de temperaturen in het binnenland ferm onder het gemiddelde steken. In het westen van het land en aan de kust was het wel warmer dankzij de zon en het warme zeewater.

Geen sneeuw in Vlaanderen

De komende dagen blijft het nog koud en bovendien verhoogt de kans op neerslag. Maar wie zich al verheugt op een wit tapijt: "In Vlaanderen krijgen we doodgewone regen", voorspelt Deboosere.

"Boven de 500 meter zal de neerslag wel winters zijn. Als je naar de Hoge Venen gaat, dan is het mogelijk dat het daar eventjes wat wit ziet."

Horrorwinter op komst?

Met zulke ongewoon koude temperaturen komen de obligate horrorvoorspellingen weer bovendrijven. Zo denken sommigen dat er een erg koude winter aan zit te komen, en deze koude midden oktober moet daar de voorbode van zijn.

"Neen", klinkt weerman Frank categoriek. "Ook in 1975 hadden we een heel koude 13e oktober en dat was niet meteen het begin van een verschrikkelijke winter. We zien inderdaad dat het water van de Atlantische Oceaan kouder is dan gemiddeld, maar er zijn zoveel factoren. Het kan nog alle kanten uit."