Wind speelt opruimwerken Flinterstar parten

De huidige weersomstandigheden laten het niet toe voort te werken aan het wrak van het gezonken vrachtschip Flinterstar. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD). Vandaag werden de opruimingswerken stilgelegd, donderdag zou het werk worden hervat.

Sinds 10.15 uur vanochtend zijn de werkzaamheden aan het vrachtschip gestaakt. De weersomstandigheden lieten de duikactiviteiten en het opruimen van de olie niet langer toe.

"Ook morgen zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn de werken voort te zetten", zegt staatssecretaris Tommelein. "Op dit moment is het niet verantwoord om te werken met pieken tot 6 beaufort. We hopen zo snel mogelijk opnieuw olie te kunnen oppompen uit het schip. De bescherming van het milieu blijft daarbij onze eerste bekommernis."

Positief nieuws

Ondertussen is er ook positief nieuws. De jongste vluchten van het observatievliegtuig van het BMM, de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee, leren dat er weinig kans is dat er olie aan land zal komen. Het oliespoor is momenteel beperkt. "De natuur doet bovendien een deel van het werk: door de woelige zee lost de olie sneller op", weet Tommelein. "België houdt de buurlanden systematisch op de hoogte, maar ook in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland is er momenteel weinig kans dat er olie aan land komt."

De voorbije dagen zijn de olievlekken nooit verder dan 20 kilometer van het schip gedreven voor ze volledig waren verweerd. De kans blijft wel bestaan dat er de komende weken restanten aanspoelen van de zwaardere stookolie die onder het wateroppervlak is gezakt.

Het is precies een week geleden dat de Flinterstar zonk na een aanvaring met de gastanker Al Oraiq. Twaalf mensen werden meteen uit het water gevist, waardoor er geen slachtoffers vielen. Ook de schade aan de natuur aan land bleef beperkt. Aan de Vlaamse kusten zijn er geen meldingen geweest van aangespoelde olieresten.