"Dit is geen kibbelkabinet, maar een dadenkabinet"

In de Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de beleidsverklaring van de regering-Michel. "Dit is geen kibbelkabinet, maar een dadenkabinet", zei N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye. "In één jaar tijd hebt u veel schade aangericht", schoot de oppositie terug.

Over het einddoel is er geen discussie. Iedereen is voor lastenverlagingen, iedereen wil meer jobs, klonk het bij de PS en de SP.A. "De essentie is wie dat gaat betalen. En dat zijn de gewone mensen. De grote vermogens, die laat u ongemoeid", sneerde Meryame Kitir (SP.A). Volgens de socialisten betalen de werknemers de verhoging van hun nettoloon volledig zelf en komen de lusten van de taxshift veel later dan de lasten.

"Natuurlijk hadden wij de nettoverhoging graag onmiddellijk helemaal doorgevoerd, maar we moeten ook rekening houden met de stand van het land dat we geërfd hebben", beet N-VA'er Hendrik Vuye terug. "We kuisen de rommel op van 25 jaar socialisme. Het land dat we van u geërfd hebben, is een ziek land." Vuyes partijgenote Sarah Smeyers ging nog een stap verder, en noemde het socialisme "een ziekte die al tweehonderd jaar duurt".

Het beleid van de federale regering zal opnieuw groei en jobs creëren, maakt Vuye zich sterk. "We verlagen de lasten voor ondernemingen, verbeteren de competitiviteit en gaan voor jobs, jobs jobs." Iets wat bij PVDA op hoongelach onthaald werd. Coca-Cola betaalde vorig jaar nauwelijks belastingen in ons land, maar schrapt wel een kwart van de banen in Zwijnaarde, sneerde PVDA'er Raoul Hedebouw.

"Wat dan met het mysterie van de 700 miljoen?"

Voor N-VA'er Vuye is tot slot zonneklaar dat iedereen bijdraagt aan de taxshift, ook het kapitaal. Kijk maar naar de verhoging van de roerende voorheffing, de kaaimantaks, de bankenbijdrage en de speculatietaks, zo somde hij op.

"Wat dan met het mysterie van de 700 miljoen?", reageerde Kristof Calvo prompt. Het Groen-Kamerlid ziet een groot verschil tussen de taxshiftcijfers van eind juli en die van begin oktober. Hij eist dringend "de echte cijfers". De tabel met cijfers die gisteren werd rondgedeeld, is voor hem een grap.

Dat Calvo de zaak desnoods met een ordemotie wilde forceren, deed Open VLD'er Patrick Dewael (foto) dan weer steigeren. "U lijkt wel een procedureadvocaat. En wanneer beginnen advocaten over de procedures? Als ze een slecht dossier hebben."