Alain Platel bevestigt boycot Israël nu spanning oploopt

Door de oplopende spanning tussen Israëliërs en Palestijnen in Jeruzalem en de rest van Israël benadrukt Alain Platel, oprichter van de dansformatie Les Ballets C de la B, zijn culturele boycot van Israël. Platel deed dit in een open brief die maandag op de website van MO* Magazine verscheen. De artiest treedt al sinds 2004 niet meer op in Israël. Maar telkens de situatie verergert, lanceert hij zijn oproep tot culturele boycot, zegt Platel aan Belga.

De jongste winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste leerde de situatie in Israël en Palestina kennen door een samenwerking in de jaren 90 met Israëlische danseressen.

"In 2001 trok ik dan op uitnodiging van theatergroepering Informal European Theatre Meeting (IETM) naar de bezette gebieden, ten tijde van de tweede Intifada. Dat was een heel confronterende reis. Daar ben ik dan op zoek gegaan om een samenwerking op lange termijn op te bouwen met Palestijnse artiesten", zegt Platel.

De beslissing om niet langer in Israël op te treden met zijn dansgezelschap nam Platel in 2004. Maar als de situatie tussen Palestijnen en Israëli verergert, kruipt de regisseur in zijn pen. "Al sinds 2004 doe ik mee aan de culturele boycot van Israël. Maar als de situatie er verergert, en dat gevoel krijg ik door van de mensen die ter plekke zijn, dan lanceer ik deze oproep nog eens."

Platels standpunt kent men ondertussen ook in Israël. "Optredens weigeren in Israël hoef ik alvast niet meer te doen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet samenwerk met Israëlische artiesten. Ik probeer ze gewoon tot hier te krijgen", aldus Platel.

Vorig jaar probeerde Platel kunstenaar Michaël Borremans in een open brief ervan te overtuigen om de opening van zijn eigen overzichtstentoonstelling "As Sweet as It Gets" in het Tel Aviv Museum of Art te boycotten.