Antwerpse haven verwacht recordjaar: meer dan 200 miljoen ton goederen in 2015

Tot en met september heeft de Antwerpse haven 156,52 miljoen ton goederen behandeld. Dat is 5,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. "Een continue groei van de containertrafiek (5,4 procent, tot 85,48 miljoen ton) en van de behandeling van vloeibaar massagoed (7,9 procent) zorgen ervoor dat de Antwerpse haven zich klaar maakt om het jaar voor het eerst af te sluiten met meer dan 200 miljoen ton behandelde goederen", zegt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

In "standaardcontainers" van twintig voet (TEU) uitgedrukt is de stijging van het aantal containers met 8 procent (7,27 miljoen TEU) nog meer uitgesproken. Antwerpen wint op alle vaargebieden. Ook de stijging met het Verre Oosten (6,2 procent) is opmerkelijk, gezien de dalende volumes naar de regio.

Het vloeibare massagoed steeg 7,9 procent tot 49,79 miljoen ton, met voorop de chemicaliën (23,7 procent, tot 10,67 miljoen ton). Het droge massagoed groeide 2,4 procent, tot 10,48 miljoen ton. Blikvangers daar waren zand en grind (1,27 miljoen ton, 27,7 procent).

Het "roll-on-roll-offverkeer", het aan boord parkeren van rollend transport zoals auto's of vrachtwagens, steeg zo'n 2,5 procent, tot 3,46 miljoen ton. Dit terwijl het aantal behandelde auto's daalde met 9,7 procent, tot circa 825.000 stuks.

Het conventionele stukgoed ging er 1,8 procent op achteruit, om voorlopig te landen op 7,30 miljoen ton, al ging de behandeling van ijzer en staal 2,4 procent vooruit, tot 4,98 miljoen ton. De algemene daling schrijft de haven toe aan de teruggang van de conventionele behandeling van fruit en de toenemende containerisatie ervan.

Opnieuw steeg het aantal zeeschepen (2,5 procent tot 10.786 exemplaren) naar Antwerpen. Hun gemiddelde bruto tonnenmaat steeg dit jaar met 7,7 procent.