Belaagde personeelschef Air France krijgt promotie

Xavier Broseta, de voorheen betrekkelijk anonieme personeelsdirecteur van Air France die vorige week in één klap bekend werd omdat hij door boze werknemers werd gemolesteerd, klimt op naar de directie van moederconcern Air France-KLM.

Broseta krijgt in het hoofdbestuur eveneens de portefeuille personeelszaken toebedeeld. Die wordt nu nog bestierd door Wim Kooijman, oud-personeelschef van KLM, maar die gaat met pensioen. Vorige week werd al duidelijk dat Gilles Gateau, een belangrijke adviseur van de Franse premier Manuel Valls, het stokje van Broseta overneemt.

Foto's van de bestuurder die half ontkleed op de vlucht moest voor werknemers die hun woede koelden over het aangekondigde verlies van 2900 banen, leidden vorige week tot geschokte reacties. Een vijftal relschoppers zit vast.

Al maandenlang onderhandelingen bij Air France

De ingreep bij Air France volgt op maandenlange, vruchteloze onderhandelingen met de bonden over verdere kostenbesparingen. Vooral de piloten bleken onvoldoende bereid om in te leveren. Hun collega's bij zusterbedrijf KLM doen dat wel, net als de rest van het Nederlandse personeel.

De Franse regering liet vorige week weten het verlieslatende bedrijf te steunen in de aanpak van zijn financiële problemen. Milieuminister Segolène Royal leek in een interview met radiozender RMC evenwel terug te krabbelen. Zij riep Air France op de reorganisatie op te schorten en weer met de bonden te gaan praten.