Condé op kop bij verkiezingen Guinée

In het West-Afrikaanse Guinée dreigen de spanningen verder op te lopen. Uit de eerste, voorlopige verkiezingsuitslagen bleek dat uittredend president Alpha Condé (77) op kop ligt. Zijn belangrijkste uitdager Diallo trekt zich terug en kondigt protesten aan.

Tachtig procent van de stemmen zijn geteld en daaruit blijkt dat Condé leidt met 83,3 procent, zo bevestigde de voorzitter van de kiescommissie Bakary Fofanah. Zijn belangrijkste rivaal, Cellou Dalein Diallo (63), zou slechts 5,4 pct van de stemmen hebben. De participatiegraad lag op 75 procent. Eerder kloeg de oppositie al over "verkiezingsbedrog".

Diallo zei dat hij zich uit het kiesproces terugtrekt. Hij kondigt ook aan dat hij weerstand zal bieden "met alle mogelijke wettige middelen". Daartoe behoren ook vreedzame betogingen, luidde het. Hij riep ook de internationale gemeenschap op om de democratie in Guinée te ondersteunen.

Condé was sinds 2010 aan de macht, na een jarenlang militair regime. Hij was de eerste democratisch verkozen president sinds het land in 1958 onafhankelijk werd van Frankrijk.
Guinée is één van de nieuwe partnerlanden voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking, net als Burkina Faso.