Drie verantwoordelijken van Turkse politie geschorst

Vijf dagen na de dodelijke aanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara zijn drie verantwoordelijken van de politie van de provincie Ankara geschorst. Dat meldt het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zaterdag kwamen bij een dubbele zelfmoordaanslag minstens 97 mensen om het leven en raakten meer dan 500 anderen gewond.

Het gaat om de algemene directeur van de politie, het hoofd van de inlichtingendiensten en de verantwoordelijke van de openbare veiligheid, aldus het ministerie in een mededeling, waarover de Turkse media berichten. De drie werden geschorst om een degelijk onderzoek te kunnen voeren na de aanslag, klinkt het. Het ministerie liet niet weten of de verantwoordelijken hun functies na het onderzoek weer zullen opnemen.

Na de aanslagen bij het station van Ankara, waar deelnemers aan een manifestatie tegen het geweld tussen de overheid en de Koerdische PKK zich hadden verzameld, kwam er al snel kritiek op de politie. Die was op het moment van de aanslagen niet aanwezig en zou gewelddadig hebben opgetreden tegen manifestanten die na de aanslag de slachtoffers wilden helpen.

Veel Turken wijzen bovendien met de beschuldigende vinger naar het regime van president Recep Tayyip Erdogan. De pro-Koerdische partij HDP beschuldigt de president ervan doelbewust de veiligheid van de vredesmars in Ankara niet te hebben verzekerd en het Koerdische conflict op te poken in aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen van 1 november, met de hoop het nationalistische electoraat aan hem te binden.

President Erdogan erkende gisteravond dat zijn regering mogelijk fouten heeft gemaakt en gaf het bevel tot een onderzoek. De president trok vanmorgen naar de plaats van de aanslagen en legde er samen met zijn Finse collega, die op bezoek is in Turkije, een bloemenkrans neer.