Elke week schiet een peuter in de VS iemand neer

In de Verenigde Staten hebben peuters dit jaar al zeker 43 keer zichzelf of anderen per ongeluk gewond of gedood met een vuurwapen. Dat is omgerekend 1 keer per week, en in 13 gevallen stierf de peuter zelf, in 2 gevallen iemand anders.
(Afbeelding: WAPO.ST/Wonkblog analysis of news reports)

De cijfers komen van een blogger bij de krant The Washington Post, en zijn waarschijnlijk een onderschatting. De blogger heeft enkele uren nieuwsverslagen doorgenomen en is zo aan dit minimumaantal gekomen. Maar waarschijnlijk halen veel van dergelijke incidenten de pers niet, als de peuter of iemand anders bijvoorbeeld slechts lichtgewond is.

Van de 43 gevallen waarbij een peuter jonger dan drie een geladen vuurwapen vond en iemand neerschoot, waren er 31 waarbij de peuter zichzelf neerschoot. 13 van die gevallen liepen fataal af voor de peuter, in 18 raakte de peuter gewond. In 10 gevallen raakte iemand anders gewond, in twee gevallen werd iemand anders gedood, de vader van de peuter in Alabama, en een 1-jaar oude baby in Ohio.

Daarnaast worden in de VS elk jaar tientallen peuters doodgeschoten door oudere kinderen of volwassenen, maar die cijfers zijn hier niet in opgenomen.

Grootmoeder

De verhalen zijn bijna altijd gelijklopend: een peuter vindt een geladen pistool, haalt de trekker over, en verwondt of doodt zichzelf of iemand anders. Deze week nog vond in South-Carolina een peuter van 2 jaar een geladen pistool op de achterbank van de auto waarin hij rondgereden werd, en hij raakte per ongeluk zijn grootmoeder, die in de passagiersstoel zat. 

In augustus vond een 21 maanden oude peuter een pistool in het huis van zijn grootmoeder in de buurt van Saint-Louis, en schoot zichzelf in de romp. Zijn moeder bracht hem in allerijl naar het ziekenhuis, waar hij dood werd verklaard.

En eerder dit jaar vond een 3 jaar oude peuter een geladen 40 kaliber pistool in een kast, terwijl zijn vader en broer buiten waren. Hij schoot zichzelf in het hoofd en stierf nog voor de ambulance ter plaatse was. In een geval slaagde een peuter van drie er zelfs in zijn beide ouders te verwonden in een motel in Albuquerque.

Jongetjes

Opvallend is dat het vooral jongetjes zijn die betrokken raken in dit soort van incidenten: bij de 43 gevallen waren er maar 3 met een meisje.

Schietincidenten met kleuters hebben dit jaar plaatsgevonden in 24 van de 50 Amerikaanse staten. De staat Missouri had dit jaar de meeste incidenten, 5 namelijk, in Florida waren er 4 en in Texas 3. In Californië, de staat met de meeste inwoners van de VS, waren er geen en ook in New England, de 6 staten in het uiterste noordoosten van VS, en het Upper Midwest, de staten ten zuiden en westen van de Grote Meren, waren er geen schietpartijen met peuters.

Aangezien het echter gaat om kleine aantallen, moeten er geen al te grote conclusies uit de geografische verdeling getrokken worden.

Ongevallen

De gevallen worden in de media altijd omschreven als "ongevallen" maar veel van de incidenten waren te voorkomen.

In een studie van accidentele schietincidenten met kinderen van alle leeftijden, wordt geschat dat twee derde van deze tragedies voorkomen kunnen worden als de eigenaars van de vuurwapens hun wapens op een verantwoorde manier opgeborgen zouden hebben, zodat de kinderen er niet bij konden.

Daarnaast bestaat er ook slimme technologie die belet dat iemand anders dan de eigenaar van een vuurwapen het wapen kan afvuren. De machtige Amerikaanse wapenlobby NRA is echter fel gekant tegen zowel bepalingen dat wapens achter slot en grendel bewaard moeten worden, als tegen de "smart guns".