Fed ziet nog altijd bescheiden groei in VS

De Amerikaanse economie heeft de afgelopen tijd onveranderd een bescheiden groei laten zien. Dat stelt de Federal Reserve in zijn zogenaamde Beige Boek, het maandelijkse rapport over de staat van 's werelds grootste economie.

In de meeste regio's van de VS ging de economie verder vooruit, terwijl de situatie op de arbeidsmarkt verbeterde. Prijsstijgingen bleven daarbij beperkt, mede door de verdere daling van de olieprijs. De groei werd wel geremd door de sterke dollar. Die zette druk op de activiteit in de industrie, waarvan de exportproducten duurder worden op buitenlandse markten.

Daarnaast pakte de dure munt slecht uit voor het toerisme. Het rapport vormt de aanloop naar de volgende rentevergadering van de Fed, op 27 en 28 oktober. In september besloot het stelsel van Amerikaanse centrale banken nog, tegen de verwachting in, om de rente niet te verhogen. In de markt is daarna de overtuiging gegroeid dat de eerste renteverhoging in jaren pas in 2016 wordt doorgevoerd.