Finland gaat strijd aan met "te goedkope" pizza's

Wie in Finland een pizza spot die minder dan 6,5 euro kost, wordt gevraagd de politie te verwittigen. De actie is bedoeld om belastingontduikers te ontmaskeren. "In ons land is het namelijk niet mogelijk om zo goedkoop pizza's te verkopen", aldus de autoriteiten aan de Finse openbare omroep Yle.

De autoriteiten voeren hun campagne in eerste instantie via sociale media. Daar werd bv. een grafiek gepost waarin wordt aangegeven hoeveel het kost om een pizza conform de Finse wetgeving klaar te maken voor verkoop.

Uit de grafiek blijkt dat een "correcte" pizza in Finland minstens 6,5 euro kost. 35 procent daarvan is voor de aankoop van ingrediënten, 36 procent voor de lonen van medewerkers, 12 procent voor btw, 9 procent voor huur en 8 procent voor andere vaste kosten.

Tips van burgers

"We hebben tips nodig van Finse burgers", vertelt Minna Immonen van de financiële politie aan Yle. "Tenzij er een tijdelijke promotie is, is het namelijk niet mogelijk dat een zaak die volledig in orde is met de Finse wetgeving een pizza voor minder dan 6,5 euro verkoopt."

Immonen benadrukt dat ook het ontvangen van een kasticket erg belangrijk is. "Dat is -naast te goedkope pizza's- een andere rode vlag waar burgers alert voor moeten zijn."

De Finnen vinden echter dat de jacht op pizzeria's geen prioriteit zou mogen zijn voor de politie. Die laatste benadrukt op haar beurt dat Finland door belastingontduiking jaarlijks miljoenen euro's aan inkomsten misloopt.

De grafiek die op sociale media wordt verspreid

lees ook