Heeft de regering haar cijfers wel op orde?

Bij het debat over de beleidsverklaring in de Kamer heeft zich een levendig debat over de cijfers van de regering ontsponnen. Zijn die wel op orde? Over de speculatietaks is er twijfel en zeker Groen grijpt dat aan om de regering-Michel te matrakkeren.

Het theater rond de State of the Union moest de grote eensgezindheid van de regering over haar werk demonstreren. Dat mocht ook wel na de ontelbare ruzies van de voorbije maanden. Maar helemaal lukte dat niet: er was het verhaal dat de N-VA het goudhaantje van Open VLD, Maggie De Block, wilde aanpakken. En gisteren gingen Open VLD en CD&V (alweer) openlijk in de clinch over de premies voor langdurig werklozen.

En vandaag blijkt dat de regering nog twist over de speculatietaks. Open VLD, zo bericht De Standaard, ligt dwars bij uitwerking van de speculatietaks, dé grote trofee van CD&V, die de liberalen alsnog proberen in te perken met technische maatregelen.

Zet die plaat af

Gefundenes fressen voor de oppositie, uiteraard. Vooral Kristof Calvo (Groen) -die al sinds gisteren klaagt dat de regering geen transparante cijfers ter beschikking stelt- trok van leer dat de regering haar cijfers niet op orde heeft. “Meneer Van Overtveldt (N-VA-minister van Financiën, nvdr) staat hier vaak op de tribune de Grieken de les te spellen. Maar dit ruikt naar amateurisme. Uw boekhouding klopt niet, uw fiscaal huiswerk is niet klaar.”

Premier Charles Michel antwoordt daarop dat er geen sprake van is dat de boekhouding rammelt of dat er onenigheid zou zijn. “De speculatietaks moet nog voort worden uitgewerkt. Er moeten nog twee technische zaken worden uitgewerkt, en dat gaat vrijdag gebeuren. De teksten kunnen heel snel naar de Raad van State.”

Iets directer in zijn antwoord was Open VLD-fractieleider Patrick Dewael in zijn antwoord aan Calvo. “Elk jaar opnieuw probeert u de cijfers te betwisten. Zet die plaat af.”