Helft van alle rijkdom is in handen van 1 procent

De rijkste één procent van de wereldbevolking bezit 50,01 procent van alle rijkdom. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2015 van de Zwitserse kredietverlener Credit Suisse, dat de vermogens van de hele wereld bestudeert. Het is de eerste keer dat de symbolische kaap van 50 procent gerond is.
AP2010

Sinds 2008 is de ongelijkheid blijven stijgen. Het vermogen van de middenklasse is afgenomen, ten koste van de rijken.

De tien procent rijkste mensen heeft 87,7 procent van alle rijkdom in handen, wat dus betekent dat 90 procent van de wereldbevolking samen slechts 12,3 procent bezit. Om tot die rijkste tien procent te behoren is geen astronomisch bedrag -althans naar westerse normen- vereist: 68.800 dollar (zo'n 60.000 dollar).

Om tot de rijkste 50 procent van de wereld te behoren, volstaat volgens het onderzoek een vermogen van 3.210 dollar (2.800 euro).

Credit Suisse schat dat 3,4 miljard mensen of 71 procent van de wereldbevolking minder dan 10.000 dollar (8.800 euro) bezit. Zo'n 45.000 mensen hebben meer dan 100 miljoen dollar (88 miljoen euro). De helft van die superrijken leeft in Noord-Amerika, een kwart in Europa.

"Extreme ongelijkheid loopt uit de hand"

Begin dit jaar had de ngo Oxfam voorspeld dat het vermogen van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking in 2016 dat van de overige 99 procent zou overstijgen. "Dat dit nu al een jaar eerder het geval is, bewijst hoe dringend de wereldleiders dit probleem moeten aanpakken", zegt het Britse hoofd van Oxfam Mark Goldring in de krant The Guardian.

"Dit rapport toont alweer aan dat de extreme ongelijkheid uit de hand loopt. Zijn we er echt gelukkig mee dat 1 procent van de bevolking de helft van de rijkdom in handen heeft en de armste helft maar 1 procent?"