Incident met drone en Palestijnse vlag tijdens wedstrijd Rode Duivels

In de aanloop naar de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Israël gisteravond zijn twee pro-Palestijnse actievoerders opgepakt. Ze probeerden een drone met Palestijnse vlag aan over het Koning Boudewijnstadion te laten vliegen. Het zou gaan om een actie van Movement X, de actiegroep van Dyab Abou Jahjah, die aandacht wou vragen voor de Palestijnse zaak.

De politie rekende de twee personen in, maar ze zijn intussen vrijgelaten. Dat meldt Abou Jahjah op zijn Facebookpagina. Hun materiaal is in beslag genomen en de twee riskeren een fikse geldboete.

Volgens Abou Jahjah ging het om een "vreedzame actie om de solidariteit met het Palestijnse volk aan te tonen". De actie was gericht tegen de komst van het Israëlische nationale voetbalelftal. "We kunnen niet aanvaarden dat een voetbalploeg die een racistische apartheidsstaat representeert, welkom is in onze hoofdstad", klinkt het.

Los van het drone-incident werd ook nog een derde persoon opgepakt toen hij met een jerrycan met een ontvlambaar product op het parkeerterrein aan het stadion rondliep.