Infrabel schrikt spoorlopers af met confronterend filmpje

Met affiches, een website en een "crashtest" met paspoppen proberen netbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS mensen bewust te maken van de gevaren van spoorlopen. "Ondanks alle inspanningen om dit levensgevaarlijke gedrag in te dijken, lopen steeds meer mensen de sporen op waar dat verboden is."

Tijdens de eerste jaarhelft van 2015 kwamen er 334 meldingen binnen over mensen die op de sporen liepen waar dat niet mag. Dat is een stijging van 18% in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de federale politie. Dit jaar vielen er al 1 dode en 1 zwaargewonde door spoorlopen.

Een sensibiliseringscampagne van Infrabel, samen met Securail, NMBS en de politie, moet dat probleem aanpakken. Centraal staat een filmpje waar in een crashtest met paspoppen wordt uitgevoerd. Uit het experiment blijkt dat de remafstand van een trein die 80 kilometer per uur rijdt, langer is dan 400 meter. 

Infrabel is zich bewust van de harde beelden. Bij de netbeheerder benadrukken ze dat ze niemand willen kwetsen, maar enkel de realiteit tonen. "Voor je eigen veiligheid, loop nooit op de sporen. Je leven is een omweg waard."

"Koppen" onderzoekt het thema vanavond om 21.25 uur op Eén. Ze spraken met Carla Claeys, de mama van Charlotte (12). Zij werd vorig jaar gegrepen door een trein, toen ze met een vriendin foto's nam op de sporen.

Voor meer informatie over de campagne kan je terecht op een speciale themawebsite.