Italiaanse bandengroep Pirelli binnenkort van de beurs

De Italiaanse bandenproducent Pirelli gaat binnenkort verdwijnen van de Borsa Italiana in Milaan. Dat is een gevolg van de overname door de Chinese groep National Chemical Corp of kortweg ChemChina.
AP1997

In maart bracht de Chinese groep ChemChina een overnamebod uit op de Italiaanse bandenproducent Pirelli. Het bod bedraagt 15 euro per aandeel en waardeert Pirelli op 7,1 miljard euro. De huidige aandeelhouders met onder meer topman Tronchetti Provera zouden een deel van de aandelen behouden.

Volgens het agentschap Bloomberg zou ChemChina nu al de hand kunnen leggen op 87% van de aandelen van Pirelli. Het bod zou nu opnieuw worden uitgebracht om ook de resterende aandelen in handen te krijgen. Als een belang van 90% bereikt wordt, zou Pirelli tegen eind van de maand van de beurs van Milaan kunnen verdwijnen.

Topman Provera zou in functie blijven en zou zelfs het recht hebben om Pirelli over vier jaar opnieuw naar de beurs te brengen.

Het gaat om de vijfde grootste overname in het buitenland door een Chinees bedrijf. Begin dit jaar werd de Italiaanse producent van luxejachten Feretti voor 75% verkocht aan de Chinese groep Shandong Heavy Industry. De laatste maanden is de zucht naar buitenlandse overnames door Chinese groepen evenwel fors verminderd.

Steraandeel in Milaan

Pirelli werd in 1872 opgericht als producent van rubber en afgeleide producten. Het bedrijf groeide echter vooral door de opkomst van de auto en is nu de vijfde grootste producent van autobanden ter wereld.

Het bedrijf werd in 1922 naar de beurs van Millaan gebracht. Pirelli is nu een onderdeel van de FTSE-MIB-index van de beurs van Milaan. Het bedrijf is ook hoofdsponsor van de Italiaanse voetbalclub Inter Milaan. Er werken 37.000 mensen.