Nieuwe app van De Lijn waarschuwt wanneer je moet afstappen

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft een app ontwikkeld die reizigers verwittigt wanneer hun halte aan de beurt is.

Wie wil weten aan welke halte hij of zij moet afstappen, moet eerst via de app aangeven welke lijn hij of zij wil nemen. De app zal op basis van de gps-positie van de gebruiker de lijnen in de buurt tonen. Vervolgens kiest de gebruiker de gewenste halte. De app toont dan de volgende haltes met mogelijke aansluitingen en de bijhorende reistijd.

Drie minuten voor de afstaphalte krijgt de reiziger een signaal. Is de app geopend, dan verschijnt er een melding op het scherm. In het andere geval is een geluid te horen en trilt de smartphone. De toepassing is beschikbaar in Google Play en iTunes.

"Reizigers die een onbekend traject moeten nemen, kunnen nu zonder angst of onzekerheid kiezen voor de bus: de app geeft hen alle informatie die ze maar nodig hebben", verklaart Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts in een reactie.

De gebruiker heeft overigens ook de mogelijkheid om de route die hij of zij wil nemen in te stellen als actieve route. In dat geval krijgt de gebruiker naast de verwittigingen om te vertrekken en af te stappen, ook meldingen van verstoringen op dat traject.