Ook in nieuwe Volkswagen-dieselauto's zit sjoemelsoftware

Ook in de dieselwagens die volgend jaar nog op de markt moeten komen, is sjoemelsoftware ingebouwd. Dat heeft de Duitse autobouwer Volkswagen toegegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. Volgens het blad Der Spiegel waren zeker 30 managers van het gesjoemel op de hoogte.

In de nieuwe modellen, die waarschijnlijk al werden ontwikkeld voor het schandaal aan het licht kwam, zit andere software dan in de auto's die tussen 2009 en 2015 zijn geproduceerd. Maar ook die nieuwe software moet ervoor zorgen dat de auto's tijdens emissietests beter presteren dan normaal.

"Tientallen managers op de hoogte van sjoemelsoftware"

Het blad Der Spiegel schreef vandaag dat zeker 30 managers bij Volkswagen op de hoogte waren van de sjoemelsoftware. Zij zouden voorlopig geschorst zijn.

Der Spiegel baseert zich op bronnen bij het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day, dat schoon schip moet maken bij de Duitse autobouwer. Een tussenstand van het interne onderzoek zou morgen worden meegedeeld aan een deel van het management.

Volkswagen ontkent het bericht en noemt het genoemde aantal -dat volgens Der Spiegel overigens nog kan oplopen- "ongegrond".

Volkswagen verliest vandaag ook een topmanager

Nog vandaag raakte bekend dat de topmanager die Volkswagen drie weken geleden naar voren had geschoven om de activiteiten in Amerika te leiden, opstapt.

Winfried Vahland is het hoofd van de Tsjechische Skoda-afdeling. Zijn beslissing om het bedrijf na 25 jaar te verlaten, zou los staan van het dieselschandaal. Vahland zou zich gepasseerd hebben gevoeld als opvolger van de vertrokken topman Martin Winterkorn.