Opleiding vroedkunde wint aan populariteit

De opleiding tot vroedvrouw wordt alsmaar populairder. Sinds 2004 is het aantal studenten aan de Vlaamse hogescholen gestegen met 66 procent. Maar wie vroedkunde studeert, is er lang niet zeker van dat hij of zij aan de slag kan als vroedvrouw.
PA Wire/Press Association Images

In 10 jaar tijd, van 2004 tot 2014, steeg het aantal studenten in de opleiding vroedkunde met 64 procent. Ook dit jaar was er nog een stijging met 2 procent. De cijfers zijn een onderdeel van het overzicht van het aantal studenten in zorgopleidingen, dat later deze maand bekendgemaakt wordt.

De opleiding wordt dus alsmaar populairder, maar wie vroedkunde studeert, is er lang niet zeker van dat hij of zij ook echt aan de slag kan als vroedvrouw, zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holzer. Vroedvrouwen zouden zich meer moeten richten op de thuiszorg, zeker nu het verblijf in de kraamkliniek voor pasbevallen vrouwen korter wordt.

"De ligduur wordt korter, dat betekent dat er inderdaad minder werk is in de ziekenhuizen", zegt Holzer. "Vroedvrouwen zullen zich moeten organiseren naar thuiszorg, daar ligt een verschrikkelijk maatschappelijk belangrijke opdracht voor hen. De preconceptuele fase, de prenatale en postnatale opvolging, borstvoeding, preventie, noem maar op."

Veel afgestudeerden in de richting vroedkunde gaan nu ook aan de slag als algemeen verpleegkundige in het ziekenhuis. Maar vanaf 2018 kan dat niet meer. "Wie dan het diploma vroedkunde haalt, wordt dan niet meer gelijkgesteld met verpleegkundigen", zegt Holzer nog.