Opnieuw Palestijnen gedood die Israëli's aanvielen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het geweld tegen Israëli's een halt toe te roepen. Er komen controleposten aan de ingang van Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem en de politie krijgt versterking van het leger. Toch zijn opnieuw twee Israëli's met een mes aangevallen door Palestijnen.
De politie zet een wegblokkade op op weg naar een Palestijnse wijk.wijk

Een 20-jarige Palestijn heeft vandaag een oude vrouw met een mes gestoken in de buurt van het busstation van West-Jeruzalem. De man werd "geneutraliseerd" door politieagenten na een achtervolging, volgens de Israëlische politie. De aanval leidde tot paniek in de buurt.

Eerder op de dag was al een een Palestijn doodgeschoten die probeerde een Israëlische veiligheidsagent neer te steken, net buiten de Oude Stad in Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van de stad dat door Israël bezet en geannexeerd is. Een omstander en een toerist raakten gewond bij de pogingen om de man neer te schieten, aldus nog de politie.

Het is al de 21e aanval met een mes sinds 1 oktober. Zeven Israëliërs zijn bij die aanvallen gedood en verschillende anderen gewond geraakt. Aan Palestijnse kant zijn sindsdien 19 doden gevallen, 14 van hen zijn aanvallers die tijdens of na hun poging om anderen neer te steken doodgeschoten werden.

Bijna 1.500 Palestijnen zijn sinds begin deze maand, gewond geraakt door rubberkogels of echte kogels in rellen met de Israëlische veiligheidsdiensten. Het straatgeweld van de afgelopen weken is het ergste sinds jaren.

Palestijnse wijken afsluiten

De politie laat intussen weten dat ze begonnen is met de installatie van controleposten aan de uitgangen van sommige dorpen en wijken in Oost-Jeruzalem. Bij spanningen en aansporing tot geweld krijgt de politie ook toelating om wijken af te sluiten of om een avondklok in te stellen.

Het is niet de eerste keer dat Israël controleposten opzet. Gelijkaardige maatregelen leidden in het verleden al tot grote woede bij de Palestijnen omdat ze hun bewegingsvrijheid aanzienlijk beperken.

De controleposten zijn een van de maatregelen die zijn goedgekeurd op de bijeenkomst van het Israëlische veiligheidskabinet in de nacht van dinsdag op woensdag. Aanleiding voor die bijeenkomst was de recente golf van geweld in onder meer Oost-Jeruzalem.

Huizen vernietigen

Een andere maatregel is de inzet van soldaten om het openbaar vervoer te beveiligen. Voorts zegt het Israëlische leger dat honderden soldaten in de steden de politie zullen versterken.

Het kabinet heeft daarnaast ook beslist om de huizen van de daders van aanslagen te vernietigen. Op de plaats van die huizen mag geen enkel nieuw gebouw komen. Hun eigendommen kunnen aangeslagen worden en hun verblijfsvergunning in Israël kan worden ingetrokken. Ook wordt het lichaam van de daders niet aan hun familie teruggeven.

"Israël is zelf verantwoordelijk"

Netanyahu zegt dat de nieuwe maatregelen gericht zijn tegen "de moordenaars en hun kompanen". Hij verwijst onder meer naar het feit dat gisteren nog drie Israëli's gedood werden bij twee verschillende Palestijnse aanvallen in Jeruzalem.

Het geweld tussen Israëli's en Palestijnen is sinds begin oktober opnieuw opgelaaid, met bijna 30 doden als gevolg. Netanyahu roept de Palestijnse president Mahmoud Abbas om op te stoppen met liegen en onrust te stoken. Abbas zelf wijst de "Israëlische agressie" en de joodse kolonisten aan als oorzaak van de recente golf van aanvallen.