Oscarwinnaar Christopher Plummer gelauwerd op Film Fest Gent

De Canadese acteur Christopher Plummer is in Gent bekroond met de Joseph Plateau Honorary Award. Met die prijs eert Film Fest Gent gasten die een speciale bijdrage geleverd hebben aan de kunst van het filmmaken. Plummer is wereldberoemd als kapitein Von Trapp in "The sound of music".
Nicolas Maeterlinck

"Ik ben een oud man, maar zo doe je me een pak jonger voelen", grapte de 85-jarige Plummer nadat hij de award in ontvangst genomen had. Plummer eerde ook Gentenaar Joseph Plateau, de uitvinden van de "fenakistiscoop", het animatietoestel waarmee bewegende beelden worden getoond en de ontdekker van lichtnawerking. De prijs is gebaseerd op het toestel.

Oscar, Emmy én Tony

Patrick Duynslaegher, de artistiek directeur van het festival, overliep de goedgevulde carrière van Plummer. De Canadees maakte zijn debuut op het witte doek in 1958 in "Stage struck", maar raakte in 1965 wereldberoemd door zijn rol als kapitein Von Trapp in "The sound of music".

De acteursveteraan stond ook op de planken en speelde verschillende rollen in Shakespeare-opvoeringen op Broadway en de Londense West End. Hij werkte voor tv en deed ook stemmen in animatiefilms en videogames. Dit is allemaal goed voor 204 credits in de Internet Movie Database (IMDb), zei Duynslaegher. Plummer is één van de negen acteurs die de hoogste onderscheiding mocht ontvangen uit de wereld van de film (Oscar), televisie (Emmy) en theater (Tony).

In zijn verwelkomingstoespraak drukte de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) ook al zijn respect uit voor de carrière van Plummer. "Wie de lijst bekijkt, kan alleen maar onder de indruk zijn," klonk het.

Passie

Plummer is nog niet met pensioen. Vanavond stelt hij in Gent "Remember" voor, een film van zijn landgenoot Atom Egoyan waarin hij een door dementie geplaagde nazi-jager speelt. "Hij doet dit met een precisie en een finesse die overduidelijk maakt dat hij er nog altijd zin in heeft en nog lang niet van plan is om zijn passie los te laten", zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher daarover.