Passagiersvliegtuigen mijden luchtruim van Iran

Cathay Pacific, de luchtvaartmaatschappij van Hongkong, zal niet langer over Iran, Irak of de Kaspische Zee vliegen. Onlangs heeft Rusland over die gebieden kruisraketten afgevuurd op stellingen van rebellen in Syrië. Steeds meer luchtvaartgroepen vrezen per ongeluk geraakt te worden door die raketten.

Cathay Pacific is een van de grote luchtvaartmaatschappijen in Azië en vliegt vanuit Hongkong onder meer naar Londen en Parijs. Voortaan zal die maatschappij echter niet meer boven Iran, Irak en de Kaspische Zee vliegen. Eerder had Air France ook al aangekondigd dat niet meer te zullen doen.

Cathay Pacific en Air France gaan zo in op een waarschuwing van de EASA, de Europese luchtvaartorganisatie. Die had vorige week gewezen op de gevaren van raketten die door Rusland worden afgevuurd naar de Syrische rebellen. Dat gebeurde vanop schepen in de Kaspische Zee en via het luchtruim van Iran en Irak met de toestemming van die landen overigens.

Nu vliegen kruisraketten doorgaans op lagere hoogte dan de 10.000 meter waarop passagiersvliegtuigen vliegen, maar toch is er bij tal van maatschappijen onrust.

Dat heeft uiteraard alles te maken met het neerschieten van een toestel van Malaysia Airlines door een luchtdoelraket boven het oosten van Oekraïne vorig jaar.

"Duizenden Iraniërs vechten nu in Syrië"

Intussen zouden er volgens Teheran duizenden Iraniërs in Syrië zijn om er te vechten in het leger van president Bashar al-Assad. De voorbije dagen zouden ook steeds meer leden van de Libanese sjiitische militie Hezbollah in Syrië zijn aangekomen.

De Iraniërs en Libanezen zouden daar de uitgedunde rangen van het regeringsleger komen versterken. Dat wil met nieuwe offensieven in de buurt van Idlib en Aleppo terrein heroveren op de rebellen dat de voorbije maanden verloren is gegaan.

Het leger van Assad hoopt daarbij gebruik te maken van de Russische luchtbombardementen. De voorbije week hebben Russische vliegtuigen op grote schaal stellingen van de rebellen gebombardeerd.

Rusland, Iran en Hezbollah lijken vastberaden om hun bondgenoot Assad in Syrië niet te laten vallen. Dat leidt dan wel tot een nieuwe breuklijn met het Westen en met soennitische Arabische landen die in Syrië ook bombarderen, maar dan vooral tegen de terreurgroep IS. Het conflict heeft ook zijn prijs: de voorbije dagen zijn in Syrië twee hooggeplaatste commandanten van de Iraanse Revolutionaire Wachten of Pasdaran gesneuveld. Ook Hezbollah zou al veel strijders verloren hebben in de Syrische burgeroorlog.