Rusland en de VS gaan praten over veiligheid in Syrische luchtruim

Rusland en de Verenigde Staten gaan opnieuw praten om ongevallen in het Syrische luchtruim te vermijden. Zaterdag waren twee Russische en twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op 10 tot 20 mijl van elkaar gekomen.
AP2012

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger was er het voorbije weekend visueel contact tussen de vliegtuigen. Hij zegt ook dat de Russen geregeld gevaarlijk dicht bij onbemande vliegtuigen komen.

Videoconferentie

Het is al de derde keer dat de twee landen gaan praten over de veiligheid in het Syrische luchtruim. Ze gaan daarvoor een videoconferentie opzetten. De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, zegt dat hij hoopvol is over een akkoord. Hij voegt er wel aan toe dat de VS het niet eens is met de Russische aanpak, omdat die volgens Amerika fout en strategisch kortzichtig is.

Rusland is met luchtaanvallen begonnen op 30 september. Moskou zegt dat de Syrische president Assad gevraagd heeft om stellingen van IS en andere terreurgroepen aan te vallen. Westerse landen en ook Syrische bronnen zeggen dat de Russen ook niet-militaire doelwitten in het vizier nemen.

AP2013