Schoon (en ander) volk op openingsavond Film Fest Gent

Opgedirkte dames en heren, een leger cameralui en fotografen en een stoet aan glimmende filmsterren: de openingsavond van het 42e Film Fest Gent heeft alle klassieke ingrediënten gecombineerd. Onze redacteur Alexander Verstraete trotseerde de pracht en praal en keerde met dit verslag terug.

Kinepolis Gent, even voor 19 uur gisteravond. Onderaan de trappen van de bioscoop stromen de eerste gasten toe. Persfotografen nemen hun positie in op een speciaal verhoog met prima uitzicht op de rode loper.

Reporters van verschillende zenders staan paraat voor de camera om dadelijk rechtstreeks in hun journaals verslag van het gebeuren uit te brengen. Nieuwsgierige filmfans kijken langs de zijlijn toe in de hoop een glimp van een bekende kop op te vangen.

Op straat loopt filosoof Etienne Vermeersch met een vertwijfelde blik voorbij. “Wat een zootje ongeregeld”, lijkt hij te denken.

Tatoeage

Plots zijn ze daar: de grote (en kleinere) filmgoden, de bekende Vlamingen, de politici met een hart voor film. Een voor een worden ze voor de fotografen gesleurd die hun camera’s gretig doen flitsen.

De ene laat zich de fotoshoot al wat meer welgevallen dan de andere. Actrices als Pascale Platel, Lize Feryn en Joy Anna Thielemans meten zich zonder aarzelen een verleidelijke blik aan, de lippen subtiel getuit.

Collega’s Tine Embrechts en Barbara Sarafian kiezen voor de luchtige aanpak en dollen met de fotografen. Die laatste heeft samen met haar kersverse verloofde Yves De Moor een verrassing in petto: allebei hebben ze een zelfde lijnvormige tatoeage op hun hand laten zetten wat ze al te graag benadrukken door met de handen bijeen te poseren.

“D’Ardennen”

Voor politici lijkt het rode lopermoment veeleer een verplicht nummer. Burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) is niet aan zijn proefstuk toe en ondergaat het gezapig. Voor Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) lijkt een plek in de spotlights even wennen.

Senator Bert Anciaux (SP.A) maakt van de gelegenheid gebruik zijn echtgenote te knuffelen. Ook Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) heeft zijn (zwangere) vrouw meegenomen die trots haar bolle buik aan de camera’s toont.

Eregasten zijn de acteurs van “D’Ardennen”, de film van Robin Pront die het Film Fest Gent dit jaar mag openen. Veerle Baetens straalt in een lange jurk en met een fantasiejuweel in het haar, Kevin Janssens en Jeroen Perceval verschijnen strak in het pak. Het contrast met de rollen die ze in “D’Ardennen” vertolken, kan niet groter zijn.

De beleving

Eenmaal alle gasten zijn gearriveerd kan binnen de vertoning van de openingsfilm van start gaan, evenwel niet zonder een korte toespraak van de leiding van het filmfestival.

Voorzitter van de raad van bestuur Claire Tillekaerts en artistiek directeur Patrick Duynslaegher houden het bij een veeleer rationeel eerbetoon aan de filmjury onder leiding van Alan Parker en alle betrokken partners en partijen.

Algemeen directeur Martijn Bal gaat voluit voor een rêverie met het hart op de tong. De man is pas sinds 1 oktober officieel in dienst en lijkt nog volop op een roze wolk te vertoeven. Hij heeft “erg veel goesting” in het festival, wil de komende tien dagen “vooral in het moment zitten” en drukt het publiek op het hart hoe belangrijk “de beleving” is. “Ik hoop dat jullie de zaal straks een beetje anders buitengaan dan jullie zijn binnengekomen”, besluit hij mijmerend.

Meer dan 100 films te gaan

De lichten doven langzaam, de openingscredits van “D’Ardennen” verschijnen op het scherm. Daarmee is het Film Fest Gent officieel begonnen.

Nog tot en met 24 oktober zijn op verschillende locaties in de stad liefst 111 langspeelfilms uit tal van landen te zien. Internationale toppers die dit jaar langskomen zijn Colin Farrell, Hirokazu Koreeda, Pablo Larraín, Thomas Bidegain en Alan Silvestri.

Nicolas Maeterlinck