Tweestrijd Clinton-Sanders tijdens eerste debat Democratische kandidaten

Het eerste tv-debat tussen de Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar is zoals verwacht vooral een debat geworden tussen gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de zelfverklaarde socialistische senator Bernie Sanders. De drie andere kandidaten speelden tijdens de twee uur durende live-uitzending op CNN slechts bijrollen.

Clinton en Sanders deelden tijdens het debat regelmatig prikken uit naar elkaar. Maar in tegenstelling tot de Republikeinse debatten, bleven persoonlijke aanvallen uit.

De voormalige First Lady beschuldigde Sanders ervan te soft te zijn in het debat over een strengere wapenwet. Ze wierp zichzelf daarbij op als een grote tegenstander van de wapenlobby. "Dit sleept al te lang aan. Het wordt tijd dat dit land het hoofd biedt aan het NRA", het belangrijkste lobbyorgaan van de wapenindustrie, zo verklaarde Clinton.

De 74-jarige Sanders trok dan weer ten strijde tegen de excessen van Wall Street en "het financieel bedorven kiessysteem dat de democratie verzwakt" in de VS. "Het Congres controleert Wall Street niet meer, het is Wall Street dat het Congres controleert", zo liet hij optekenen.

E-mailschandaal

In tegenstelling tot de grote Trump-shows bij de Republikeinen, spaarden de Democratische kandidaten elkaar eerder. Zo zette Bernie Sanders Hillary Clinton zelfs uit de wind toen de debatleider het e-mailschandaal dat Clinton schade had berokkend aanhaalde. (Clinton bleek als minister van Buitenlandse Zaken haar dienstmails via een privéserver te sturen, tegen de regels in.) "De Amerikanen zijn de berichten over je verdomde e-mails spuugzat", zo verklaarde Sanders. "Laten we het hebben over de echte problemen waarmee ons land te maken krijgt."

Naast Sanders en Clinton namen ook de drie andere Democratische kandidaten - Martin O'Malley, Jim Webb, Lincoln Chafee - deel aan het debat, maar zij konden nauwelijks de aandacht naar zich toetrekken.

Ook vicepresident Joe Biden was door CNN uitgenodigd voor het debat, maar hij besloot daar niet op in te gaan. Biden overweegt al enige tijd om in de presidentsrace te stappen, maar heeft nog altijd geen definitieve beslissing genomen.