Verdachte twitteraars gelinkt aan PKK opgepakt

De Turkse autoriteiten hebben twee personen opgepakt die ervan verdacht worden op voorhand op de hoogte te zijn geweest van de zware aanslag in Ankara, afgelopen zaterdag. Ze zouden "De bom zal ontploffen in Ankara" en "Wat als IS een bom doet ontploffen in Ankara" hebben getweet. De twee zouden banden hebben met de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De politie onderzoekt onder andere @DrBereday. Van dat Twitteraccount werd op 10 oktober iets na middernacht plaatselijke tijd "De bom zal ontploffen in Ankara" verzonden. Dat was ongeveer negen uur voor de aanslag.

"Het is een nieuw onderzoek. We bekijken hoe ze aan mogelijke informatie konden komen", zei een Turkse verantwoordelijke die anoniem wenst te blijven.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei vandaag aan Reuters dat ze op dit moment zowel IS als PKK onderzoeken. "We hebben bewijsmateriaal dat de zelfmoordterroristen gelinkt waren met Daesh (de Arabische naam voor IS), maar dat er ook banden waren met PKK-groepen", zei hij. "Enkele verdachten hadden vele maanden in Syrië doorgebracht", voegde hij toe. 

Daders geïdentificeerd

Eerder vandaag identificeerden de Turkse autoriteiten de daders van de zelfmoordaanslagen als Yunus Emre Alagoz en Omer Deniz Dundar. Die eerste was de oudere broer van een terrorist die in juli een gelijkaardige aanval uitvoerde waarbij 33 doden vielen. Sinds die aanslag was Alagoz vermist, schrijft de Britse krant The Telegraph.