105 mensen opgepakt bij betoging tegen vrijhandelsverdrag met VS

In Brussel hebben zo'n 600 betogers geprobeerd om de Europese wijk in Brussel te omsingelen, waar de top van de Europese regeringsleiders plaatsvindt. Ze protesteerden tegen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS (TTIP). De politie dreef de manifestanten uiteen en pakte uiteindelijk 105 mensen op.

Over het TTIP-verdrag zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie al ruim twee jaar aan het onderhandelen en sindsdien is het verzet steeds gegroeid. Tegenstanders stellen dat TTIP enkel multinationals zal bevoordelen.

In de marge van de Europese top in Brussel kwamen verschillende organisaties, op initiatief van de Alliantie D19-20, hun ongenoegen uiten, over het vrijhandelsverdrag, maar ook over het bezuinigingsbeleid van de Europese Unie.

"We krijgen steeds meer steun van andere organisaties, zoals de landbouwers, de vakbonden en de sanspapiers", vertelt Sébastian Franco van D19-20. "Toch is een groot deel van de bevolking zich nog steeds niet bewust van de potentiële impact van de TTIP op hun leven als consument of als werknemer."

105 arrestaties

Vandaag was de eerste van drie aangekondigde actiedagen en de eerste leidde meteen tot heel wat verkeershinder. De manifestanten slaagden erin om verschillende toegangen tot het Schumanplein, het hart van de Europese wijk in Brussel, te blokkeren.

De organisatie sprak in totaal van 2.000 betogers, verspreid over vier posten. Aan de centrale ontmoetingsplaats tussen Schuman en het Jubelpark spraken verschillende actievoerders de menigte toe.

In de loop van de namiddag probeerden 600 manifestanten de Europese wijk te omsingelen, maar ze werden daarbij tegengehouden door de politie. Die arresteerde 105 mensen, 104 administratief en één persoon met een mes op zak gerechtelijk voor verboden wapendracht.

Wat is TTIP?

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership of Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap) is een handels- en investeringsverdrag waarover momenteel onderhandeld wordt tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

De bedoeling van het verdrag is om de verschillende tarifaire (zoals douanerechten) en niet-tarifaire (zoals verschillen in regelgeving) barrières weg te werken om groei en jobs te creëren aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Voorstanders zeggen dat TTIP economische groei en honderdduizenden jobs zal opleveren. De contra-stemmen laken het gebrek aan transparantie en vrezen dat Europese regelgeving over voedselveiligheid zal afgezwakt worden onder druk van Washington. Hét voorbeeld dat zij aanhalen is dat van Amerikaanse chloorkippen die de Europese markt zouden overspoelen.

Werkgeversfederaties steunen TTIP-onderhandelingen

In een open brief aan de federale en regionale regeringen en parlementen van het land, zeggen de werkgeversfederaties VBO, Unizo, Boerenbond, Voka, Beci en UWE steun toe aan de lopende onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. In reactie op de protestacties in Brussel, moet ook de stem van de aanhangers van TTIP gehoord worden, verklaren de zes werkgeversorganisatie.

"De EU heeft zo'n akkoord met de VS (zijn belangrijkste handelspartner en vice versa) nodig. Nu nog des te meer omdat de Verenigde Staten en 11 Aziatische partners zopas de onderhandelingen hebben afgerond over een uitgebreid handelsakkoord dat de Stille Oceaan overspant. De EU kan zich niet de luxe veroorloven om aan de zijlijn te blijven staan. Bovendien zou ze de kans laten schieten om vorm te blijven geven aan de mondialisering", luidt het.